Ga naar inhoud
GENEGEERD

5000: Energie, Geld, Water, Oorlog, Ziektes en Welvaart


Kans
 Share

Recommended Posts

Ik vind 5000 posts wel een mijlpaal.

Dus heb ik besloten weer eens een beknopte post te plaatsen :p

Ik ga een poging wagen om onze riante situatie op deze aardkloot te beschrijven aan de hand van vijf pijlers die ik met zekerheid zie ga veranderen.

Aan die vijf pijlers zit dan de 'laatste' :confused:, zesde pijler, die met de andere verweven is: onze welvaart.

 

Met die veranderingen zullen de normen, waarden, onze hele samenleving van met name de westerse volkeren, enorm gaan veranderen.

De eerste signalen zijn duidelijk zichtbaar, de gevolgen wat moeilijker en omdat het nog langzaam gaat zijn de veranderingen die het teweeg brengt dus nog makkelijk weg te wuiven, te negeren en zelfs te ontkennen.

Een timing van het kantelpunt is, helaas, niet te geven.

  • Leuk 5
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

ENERGIE:

 

We zijn de afgelopen decennia gewend geraakt aan goedkope energie.

Die energie is daarnaast bijna vanzelfsprekend op elke hoek en plaats beschikbaar gekomen.

Wie aan energie denkt kan bijna niet om olie heen.

Alhoewel er nog aardig wat voorraden beschikbaar zijn zijn er toch ook duidelijke signalen dat eea minder vanzelfsprekend aan het worden is.

Naast de vermoedens dat we dicht tegen peakolie aanzitten of volgens sommige al er overheen zijn is er nog veel meer aan de hand.

 

Al is er nog genoeg, de tijd dat je een buis in de grond kon steken en de olie er uitstroomde is wel voorbij. De huidige reserves zijn moeilijker,en dus duurder om, uit de grond te halen.

 

De fracking industrie heeft een bijna onvoorstelbare verwachting neergezet.

Nu de geschatte bruikbare hoeveelheden door de praktijk ineens veel lager uitpakken lijkt die droom minder mooi.

Daarnaast wordt ook steeds duidelijker wat een enorme schade fracking betekent voor het milieu en de natuur (schoon water).

Mede daardoor wordt fracking ook op veel plekken niet meer toegestaan en dat is dus weer een neerwaardse bijstelling voor de winbare hoeveelheden.

 

Het wordt ook duidelijk dat de redelijk stabiele olielanden in het middenoosten de afgelopen decennia enorme hoeveelheden olie hebben opgepompt en tegen spotprijzen hebben geexporteerd naar het hongerige westen.

Die stabiliteit was na de oorlogen in Irak ogenschijnlijk weer op orde maar recentelijk is door met name ISIS weer duidelijk geworden dat eea helemaal niet stabiel is en eigenlijk veel olieproducerende landen in het middenoosten aan een zijden draadje van stabiliteit hangen.

 

Syrie, Iran, en recentelijk de problemen in Oekraine benadrukken nog eens hoe afhankelijk het westen is van energieleveringen van met name het middenoosten en Rusland.

En hoe makkelijk die leveringen op losse schroeven kunnen komen staan.

 

Hoe afhankelijk het westen is van energie is voor de meeste nog wel duidelijk, alhoewel we het veel te makkelijk voor beschikbaar aannemen. Helaas is de impact van betaalbare, lees goedkope, energie door velen minder goed begrepen en de verwoestende impact van snel duurder wordende energie is al snel net zo groot als het niet beschikbaar zijn.

 

Het westen is niet alleen verslaafd aan goedkope energie, het hele systeem is enkel houdbaar door die goedkope energie en een constante beschikbaarheid ervan, denk ook aan de afgeleiden zoals gronstoffen, voedsel, enz.

Over de gevolgen, mocht er echt iets fout gaan zoals plotselinge snelle prijsstijgingen of zelfs een, tijdelijke, onbeschikbaarheid, is weinig subtiels te vermelden. Binnen enkele weken zal de maatschappij ontwricht zijn en die ontwrichting zal helaas heel snel daarna ook nauwelijks meer te herstellen zijn.

 

Andere mooi gebrachte oplossingen blijken ook niet helemaal zo mooi te zijn als de verkoopfolder ons deed voorspiegelen.

De problemen van het kernafval van de kerncentrales heeft zichzelf niet opgelost (dat was wel beloofd). En na Tsjernobyl, maar nog meer na Fukushima, is duidelijk geworden dat kernenergie wel echt fout kan gaan.

Helaas worden de feiten weggestopt en zal met name Fukushima nog wel even nodig hebben voordat de omvang en gevolgen openlijk erkend en besproken kunnen worden.

We zullen voordat we dat punt bereiken nog een nucleaire Snowden nodig gaan hebben, maar uiteindelijk zal ook die waarheid boven water gaan komen.

 

Helaas zijn dit soort 'oplossingen' hypotheken op de toekomst.

Als het fout gaat, deze vraag heeft enkel betrekking op wanneer het fout gaat, niet of het fout gaat, dan zijn de kosten, impact op het mileu en dus op de mensheid eigenlijk niet te overzien. Het is net als met het fiat systeem, zie hieronder bij GELD, naar voren getrokken welvaart, die in de toekomst met rente moet worden ingeleverd.

 

De oplossingen zijn er en ook niet heel moeilijk.

Alternatieven zijn beschikbaar en schone energieopwekking kan.

Maar vooral onze houding; verbruik, luxe en verkwisting zal moeten veranderen en juist dat zal weer niet vanzelf gaan.

Een energiezuinig huis is duurder maar betaalt zichzelf terug.

Zonne energie, electriciteit en warmte, zijn zeer goed kleinschalig toepasbaar, betaalbaar en rendabel, het maakt je ook nog eens minder afhankelijk van het systeem.

 

Ik bespreek hier energie/olie omdat het een duidelijk voorbeeld is.

In princiepe gaat dit verhaal op voor veel grondstoffen.

Het hele systeem is gebaseerd op groei en expansie, maar die zijn per definitie eindig in een gesloten systeem zoals de aarde.

Het feit dat niemand er graag over wil praten is omdat de implicaties voor het huidige 'groei-systeem' zo groot zijn, en er gewoon geen oplossing voor is.

Problemen zonder oplossing stoppen we graag weg, wat niet zie wat niet deert.

De hierboven genoemde problemen met kernenergie zijn daar ook een mooi voorbeeld van.

 

Dit is de eerste peiler van de komende en onvermijdelijke veranderingen.

We zullen het ofwel met minder mensen zo goed gaan hebben, of met de bestaande populatie, en dus helemaal met een nog grotere populatie, met veel minder luxe genoegen moeten nemen.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

GELD:

 

We leven alweer een tijd, dat is dan gezien vanuit ons korte leven, op schaal van bijvoorbeeld hoelang goud gebruikt wordt komt fiat net om de hoek kijken, in een fiat wereld.

Fiat is niks anders dan dat we de afspraak hebben gemaakt dat bepaalde papiertjes met een getal erop een bepaalde waarde hebben. Fiat berust enkel op vertrouwen.

Een manier om het vertrouwen in fiat te verklaren is het simpele feit dat de overheid belastingen oplegt en dat deze belastingen enkel in het door die overheid gedefinieerde monopolie van fiat geld is te voldoen.

 

Dat vertrouwen in fiat is groot, zonder er bij na te denken nemen we na een maand werken genoegen met een stapeltje van dat fiat.

Dat is natuurlijk langzaam gegroeid en dat vertrouwen lijkt redelijk terecht want we kunnen de komende maand met die briefjes onze rekeningen betalen en ons leven redelijk comfortabel mee door komen.

Dat vertrouwen in fiat en het systeem is zo groot dat we ons zelfs totaal geen zorgen maken dat ons geld, waar we toch redelijk afhankelijk van zijn, in getalletjes op een scherm of op een ander papiertje dan wat we geld noemen staat, en we nemen aan dat het allemaal wel goed blijft gaan.

 

De praktijk laat ons een andere realiteit zien; nog geen enkel fiat experiment heeft de tand des tijd doorstaan, al die fiat munten zijn weer verdwenen, nadat ze compleet waardeloos waren geworden.

Natuurlijk niet de munten die we vandaag de dag gebruiken maar hoe lang zijn die er nu al?

Sommige al meer dan een mensenleven maar op een langere tijdslijn is dat natuurlijk nog niks.

 

Helaas is dit een schijnzekerheid die heel subtiel is uitgerold en ons maximaal voor de gek houdt zonder dat de meerderheid daar iets van merkt.

Mede omdat de meeste mensen helemaal niet willen nadenken over hoe het systeem werkt, wat de risico's zijn, we willen niet weten dat het systeem ten koste van anderen moet gaan maar met name omdat we niet willen zien hoe erg we zelf voor de gek gehouden worden.

 

Zo denken de meesten dat inflatie wenselijk is.

En dan wordt steenvast het argument uit de kast gehaald dat het onze hypotheek goedkoper maakt.

Maar de waarheid is helaas iets anders en genuanceerder.

Schulden maken ons tot slaven, hoe groter de schuld hoe langer en zwaarder die slavernij op ons drukt. In het geval van niet aflosbare schuld, prive of dankzij de overheden, wordt het gewoon een slavernij voor de periode die je leeft en daarna die van onze nakomelingen..

Inflatie heeft ons, samen met bv. de Nederlandse 'wortels' die ons worden voorgehouden zoals de hypotheekrente-aftrek (die alleen maar tot gevolg heeft dat de huisprijzen nog absurder zijn geworden en we nog meer, nog langer, willen lenen), verleidt tot het nemen van te grote schulden.

De meeste mensen hebben geen idee, ik denk dat de meeste mensen het gewoon niet willen weten, hoeveel die hypotheek nou echt kost.

Terwijl dat toch best makkelijk te berekenen is (voorbeeld is van de tot recentelijk zeer populaire spaarhypotheek): het maandbedrag aan rente maal de looptijd van de lening.....

En dan blijkt dat velen het volledig geleende bedrag ook nog eens voor het volle pond aan de bank betalen gedurende de looptijd.

Bij sommige leningen is dat zelfs nog meer...

 

Nou is de lening voor een huis nog begrijpbaar, hij blijft duur en dus niet slim of zelfs onwenselijk..., een lening voor consumptie goederen of bv vakanties is onbegrijpelijk.

Als je geen geld hebt om op vakantie te gaan, waarom geef je dan op dat moment nog meer geld uit door een lening aan te gaan om wel op vakantie te kunnen gaan?

Het geeft heel goed de gevolgen van lenen aan: het is welvaart uit de toekomst naar het heden halen.

Het onvermijdelijke, maar graag genegeerde, gevolg is dus dat we die naar voren getrokken welvaart in de toekomst moeten inleveren..... echter MET rente....

 

Is de inflatie gezien het effect op schulden mischien wenselijk, jammer dat we niet inzien dat schulden eigenlijk zelden nodig zijn en ons alleen maar, heel veel, geld kosten, helaas is inflatie in bijna alle andere gevallen redelijk desastreus , maar wordt die pijn over een lange termijn uitgesmeerd (net als bij de hypotheek) en dan negeren we het blijkbaar maar.

Sparen wordt minder aantrekkelijk, de rente moet domweg hoger zijn dan de inflatie om enkel de koopkracht te kunnen borgen.

Natuurlijk komt dit effect de banken goed uit, we sparen daardoor minder en lenen juist makkelijker en meer, precies het effect dat de banken graag zien.

 

Het grootste probleem van inflatie is wel het effect op onze langetermijn spaarpotjes.

En dan denk ik vooral aan onze pensioenpotten.

Het effect dat inflatie op schulden heeft is ook van toepassing op onze spaarpotjes.

Onze schulden worden minder waard, en dus makkelijk betaalbaar, helaas wordt ons spaarpotje ook steeds minder waard.

En dat werkt heel hard door.

Je kapaitaal wordt maar heel langzaam opgebouwd en daarnaast kun je van dat kapitaal ook nog eens steeds minder kopen.

Inflatie is dus alleen voordelig als je meer schulden dan spaargeld hebt.

Het is dus ook niet raar dat dit vaak in praktijk de trieste waarheid is.

Link naar reactie
Share on other sites

Deze effecten hebben dus een vrij grote impact.

Het verleidt ons tot het nemen van te veel schulden en maakt onze spaarpotjes, voor zover we die hebben, minder waard.

En dus precies wat de mensen die het systeem verzonnen hebben en eraan verdienen graag willen.

We hebben veel schulden, waar zij aan verdienen, en we moeten veel te lang blijven werken/sparen, waar zij weer aan verdienen, voordat we van dat geld van onze oudedag kunnen genieten.

En natuurlijk blijft de geldhoeveelheid als maar groeien, dat is waar het systeem van leeft en wat nodig is om het in stand te houden.

 

Deflatie is het tegenovergestelde, je koopkracht wordt steeds groter.

Daardoor wordt sparen steeds interesanter je vermogen wordt door sparen niet alleen groter, je kunt met eenzelfde hoeveelheid geld in de toekomst ook nog eens steeds meer kopen.

Dus kun je, als er deflatie ipv inflatie is, ook veel eerder stoppen met werken om van je oude dag te genieten.

Lenen is enorm duur en dus zullen mensen veel sneller eerst sparen voordat ze iets kopen.

Dus minder leningen minder inkomsten voor het systeem (maar wel een situatie die beter is voor de burgers).

En dat is wat banken niet graag zien.

 

Maar voor de gehele waarheid moeten we nog iets verder graven.

Dat we rente moeten betalen voor geld dat we lenen van iemand die dat heeft vergaard door jarenlang sparen en tijdelijk zelf dus niet meer kan spenderen en ook nog het risico loopt dat hij een deel van zijn uitgeleende bedrag nooit meer terug ziet, vind ik niet onredelijk.

De banken doen het echter iets anders, zij hebben dat geld helemaal niet, het wordt ter plekke op de computer 'gemaakt' uit het niets.

En voor die dienst willen ze dat absurde bedrag als tegenprestatie dat we hierboven hebben uitgerekend ( vaak dus ongeveer het zelfde bedrag als we lenen en soms nog veel meer).

En dat is nog niet het hele verhaal....

Ze willen ook nog eens totaal geen risico lopen op die lening.

En zo wordt je gedwongen om nog meer te spenderen aan je lening, dmv. een brandverzekering op je huis, een levensverzekering enz enz.

 

En helaas zijn we dan nog maar aan het begin van het kwaad dat we banken noemen.

Al het fiatgeld dat we gebruiken is gecreeerd door de centrale banken.

De geldhoeveelheid kan door het ontwerp van het systeem alleen maar toenemen.

En aan het uitgeven, de creatie, van dat geld wordt verdiend.

En de groei van de hoeveelheid kan eigenlijk maar op een manier stoppen en dat is helaas een fatale ineenstorting van dat fiat systeem.

Dit is allemaal niks nieuws en alle fiat systemen zijn zo aan hun einde gekomen, alleen is de mens niet al te goed in het leren van gemaakte fouten en is even verder terugkijken in de geschiedenis dan onze neus lang is blijkbaar niet gemakkelijk.

 

En dat is weer niet het einde van een triest verhaal, het wordt NOG ERGER.

Eventuele winsten worden voor 100% in eigen zak gestoken van de banken.

Banken weten het voor elkaar weten te krijgen om hun woekerwinsten, gemaakt op veelal niet bestaande diensten en ten kosten van de burgers, door compleet wangedrag in verlies om te zetten. Dat verlies kan zo groot worden dat die bank dreigt om te vallen en dan mag die burger nogmaals komen opdraven om met de rug tegen de muur, met het geld dat hij zuurverdiend heeft en ondanks alle belastingen en inflatie heeft weten over te houden, die banken 'redden'.

Dit is via de zogenaamde bailins nu in de meeste landen al bij wet vastgelegd.

 

Het fiat systeem is op schulden gebaseerd.

Het grootste voorbeeld daarvan is de dollar die fiat is geworden na de loskoppeling van goud door Nixon. De dollar heeft dat niet enkel overleefd, maar is de internationale handelsmunt geworden door de koppeling aan olie.

Deze bijzonder slimme zet heeft er voor gezorgd dat de US een wereldmacht is kunnen worden en dat de bevolking een absurde welvaartsgroei heeft kunnen meemaken via het exporteren van dollars. Fiat is een schuldbekentenis en niks meer, en de US heeft niks anders gedaan dan hun schulden exporteren naar de rest van de wereld.

 

Deze dollar status is nu langzaam aan het afbrokkelen.

Niet alleen door boven beschreven olie/energie problemen, maar ook doordat het vertrouwen in die dollar aan het afnemen is. Dit is mede het gevolg van het onbeperkt creeeren van dollars door de Federal Reserve (FED) die trouwens helemaal niks met overheid te maken heeft, de FED is een private instelling.

Die vertrouwenscrisis in de dollar wordt weer handig ondersteund door bv China en Rusland die graag een einde zien aan die Dollar status.

Helaas zal de onvermijdelijke versnelling van deze ontwikkeling een redelijke ramp betekenen omdat al die dollars daardoor uiteindelijk terug gaan naar de US en dat enorme overschot zal de waarde van de dollar reduceren tot minder dan wc-papier.

Die waarde van wc-papier wordt trouwens bij de meeste mensen pas pijnlijk duidelijk als er een tekort aan is, en de waarde van de Dollar wordt dan dus ook VEEL minder dan de waarde van wc-papier.

De waardevermindering, hyperinflatie, van de dollar gaat natuurlijk ook buiten de US een enorme impact hebben.

 

Een moeilijkere vraag is wat precies die gevolgen buiten de US zullen zijn

Het zal ondermeer afhangen van wat we als alternatief gaan gebruiken, hoe snel dat alternatief er kan/zal zijn en wat de impact van die verschuiving tot gevolg heeft.

De belangrijkste vraag is mischien nog wel: accepteert de bevolking na die klap nog wel een nieuw fiat systeem?

En als het vertrouwen in het fiat systeem, en dus vertrouwen in overheden en banken, niet snel genoeg of helemaal niet meer terug komt, hoe de maatschappij die periode van enorme veranderingen gaat ondergaan of beter gezegd: hoe gaan we die overleven?

 

De geschiedenis laat ons wel zien dat zo'n omslag relatief langzaam begint, maar uiteindelijk zichzelf onvoorstelbaar snel en onstopbaar zal voltrekken.

En dat die verandering een enorm negatieve impact op de op dat moment bestaande samenleving heeft.

 

Een van de voordelen en uiteindelijk ook altijd de molensteen om de nek van fiat is dat het onbeperkt bij te drukken is.

Ieder weldenkend mens weet dat je niet iets uit lucht kunt creeeren, dus ook geld niet.

Het probleem is dat ons rotsvaste vertrouwen in geld in eerste instantie, de overheden in tweede instantie, en de banken in derde instantie, het idee geeft dat wat geld bijdrukken, lees lenen of uitgeven wat er niet is dus schulden opbouwen, geen effect heeft. Echter de overheden hebben de afgelopen tijd zoveel schulden gemaakt dat het duidelijk begint te worden dat die schulden domweg niet meer op een normale manier zijn af te betalen.

Bekijk de stuatie van met name Japan en Amerika maar eens.

En dat is het begin van het einde voor fiat.

Het vertrouwen begint af te nemen, eerst langzaam en daarna.. Slik....

Fiat is een schuld, hoe meer fiat hoe meer schulden.

En zoals hierboven al gesteld is hoe meer welvaart uit de toekomst naar het heden wordt getrokken, hoe meer welvaart er in de toekomst, met rente moet worden ingeleverd.

 

Nog een feit die bij alle bestaande mist is toegevoegd: de rente.

Die rente wordt momenteel onnatuurlijk laag gehouden.

Dus lijken alle schulden betaalbaar, todat het fout gaat.

En dan komt het moment dat de naar voren gehaalde welvaart afbetaald moet worden.

En laat ik nu voorspellen dat die kunstmatige laag gehouden rente op dat moment juist enorm omhoog zal schieten.

 

Nou is een falende fiat munt niks nieuws, het is tot nu toe met elke fiat munt gebeurt....

Wat de situatie dit keer zo anders maakt is het feit dat vrijwel de gehele ontwikkelde wereld dit spel aan het spelen is.

Ik ben nog niet eens aan het financieele casino van de derivaten toegekomen.

Bij elk casino is er de gegarandeerde winnaar, een enkele winnaar en de vele verliezers.

Bij het derivaten casino komen er ook de vele verliezers, met dat verschil dat het casino ongekend groot is en de verliezers ongevraagt medespelers zullen worden.

De banken die aan de derivatenhandel meedoen, welke niet, zullen er aan onderdoor gaan en daarbij het geld van de burger hebben gebruikt, de tekorten die er zullen overblijven worden ook nog bij die burger gehaalt.

 

 

We kunnen het effect bekijken als bij een ramp.

Bij een echte grote ramp kunnen we meestal redelijk snel hulp bieden en de situatie onder controle krijgen en weer herstellen door met name de hulp die door andere landen gegeven wordt. Maar stel je eens voor dat al die landen die hulp konden geven ook getroffen worden door dezelfde ramp.......

De vraag is dan enkel, kunnen de locale overheden en diensten wel op enige manier de problemen aan? Op echte hulp hoeft dan domweg niet meer gerekend te worden.

Iedereen is bezig om zelf te overleven.

 

Een van de grootste problemen is dat de overheden er wel voor de burgers zou moeten zijn, maar in de praktijk een organisme is geworden.

En organismes hebben allemaal een ding gemeen: overlevingsdrang.

En zo zal ook de overheid uiteindelijk maar een doel hebben: zichzelf beschermen, ten koste van alles. En dat alles is nu eenmaal niks anders dan onze spaartegoeden, pensioenpotjes, en bezittingen, die eerst belast maar uiteindelijk gewoon opgeeist zullen worden.

 

Deze tweede pijler is waarschijnlijk alleen al op zichzelf in staat om onze maatschappij compleet te ontwrichten.

 

Je kunt je ook hier eigenlijk simpel tegen beschermen.

In eerste instantie: zorg dat je bezit hebt en natuurlijk zo min mogelijk schulden.

Een eigen huis, afbetaald, is een vorm van zekerheid, kan je zien als een spaarpot, kostenverlaging enz.

Een stukje eigen grond levert veel plezier, privacy en rust op.

Je kunt het ook nog eens gaan gebruiken om je eigen voedsel op te verbouwen.

Leuk, lekker, gezond, goedkoop en ook dit maakt je weer onafhankelijker van het systeem.

Als het echt compleet uit de hand loopt en de overheden alles gaan kapot belasten of zelfs gaan confisceren zal een heel oud goedje bescherming kunnen bieden:

 

Goud en zilver zijn al duizenden jaren gebruikt als geld en hebben eigenlijk altijd, ook nu nog, hun waarde gehad en behouden.

Dat het systeem momenteel meer waarde aan fiat hecht, en dan met name om waarde naar de banken en extreem rijken te transporteren, is dus eigenlijk een valkuil.

Het lijkt allemaal makkelijker met fiat of zelfs cashloos, maar het feit dat fiat enkel waarde heeft door het vertrouwen in fiat zou best eng moeten zijn.

En als dat vertrouwen weg gaat vallen, zoals tot nu toe altijd is gebeurd bij elke fiat munt, dan wordt fiat in een ongekend tempo weer waardeloos.

Een hoeveelheid goud en/of zilver zal dan een soort verzekering blijken te zijn die zijn geld dubbel en dwars waard was net zoals je brandverzekering dubbel en dwars de premies waard was als er brand uitgebroken is.

Een van de eisen die aan deze vorm van bescherming zit is dat je het fysiek tot je beschikking hebt, en niet op papier en zelfs niet fysiek bij de bank of andere instelling en het liefst helemaal buiten het bestaande systeem hebt gehouden...

Link naar reactie
Share on other sites

WATER:

 

De derde pijler is water.

Veel voedsel komt uit onze zeeen, zoet water is onmisbaar voor veel gewassen en dieren maar het meest duidelijke is de meest schaarse vorm: drinkbaar water.

Dit wordt, mischien nog wel meer als met energie, als beschikbaar en betaalbaar geacht.

En helaas zijn we nog meer van drinkbaar water afhankelijk dan van energie.

 

Al is het in Nederland minder duidelijk en dus minder voorstelbaar, drinkwater is niet vanzelfsprekend, dat het uit de kraan komt nog minder en dat het eigenlijk nauwelijks iets kost (als het echt wat zou kosten zouden we er dan onze wc's mee doorspoelen?) is helemaal een luxe.

 

Drinkwater maar ook zoetwater voor landbouw enz wordt steeds schaarser.

Daarnaast hebben we er ook steeds meer van nodig per persoon.

En als klapper op de vuurpijl zijn we gewoon met steeds meer mensen die dus steeds meer water nodig hebben.

 

Het vervuilen van onze aardkloot; industrie, fracking, Fukushima, de BP olieramp, enz, zorgt voor steeds minder schoon en bruikbaar water.

In combinatie met de opmerkingen hierboven kan de prijs van schoon en zeker drinkbaar water maar een richting uit.

Het is des te meer alarmerend om te zien dat de rijken en grote bedrijven grof inzetten om het beschikbare drinkwater te bemachtigen, met natuurlijk maar een bedoeling;daar geld mee te verdienen, wat de onvermijdelijke prijsstijgingen niet echt zal dempen.

 

De mens kan slechts enkele dagen zonder drinkwater.

Onze voedselvoorziening is direct afhankelijk van schoon water.

Het zal dus niet moeilijk moeten zijn om voor te stellen wat de impact van een schaarste aan schoon water op ons leven zal hebben?

 

Een eigen watervoorziening is niet voor iedereen makkelijk beschikbaar.

Een put slaan kan en mag niet altijd.

Toch zijn een aantal zaken zeker niet moeilijk of onverstandig.

Een waterfilter is een garantie dat je eigenlijk altijd wel schoon water tot je beschikking hebt, zeker in waterrijke gebieden zoals Nederland.

Stel dat er een verstoring in de watervoorziening komt dan kun je toch nog met je filter op regenwater of als je dat hebt grondwater terug vallen.

Een goed filter kun je zelfs gebruiken om oppervlaktewater, sloot, meer, enz, te filteren en dus drinkbaar water van te maken.

Per liter water is een goed filter best goedkoop.

En zo'n filter is eigenlijk eeuwig houdbaar.

Ook op je vakantie kan zo'n filter heel bruikbaar zijn omdat de waterkwaliteit bijna nergens zo goed is als hier.

Link naar reactie
Share on other sites

OORLOG:

 

De Vierde pijler van de komende veranderingen is oorlog.

Dit is niks nieuws voor de mensheid.

Sterker, het oorlogsvuur is een van de weinige vuren die ik ken waar vaak niet eens een vonk voor nodig is om het te ontsteken, het zit blijkbaar te diep in onze genen.

 

Wat deze keer wel anders zal zijn is de vorm.

Naast het risico dat het echt uit de hand loopt en de wereld vernietigd wordt door een totale kernoorlog is er een nieuw type oorlog gaande.

Ja, niet aanstaande, maar gaande.

De oorlog op economisch vlak, op monetair vlak, op privacy vlak, op onafhankelijkheids vlak, op vrijheids vlak, zelfbeschikkings vlak, enz is volop gaande (maar wil je het zien?).

 

Maar ook op fysiek geweld vlak is er een enorme verandering gaande .

Er is geen echt front, geen duidelijke vijand, geen duidelijk gevecht, geen duidelijke verliezers of winnaars.

Het zijn bv. terreuraanslagen, en zoals die van 9-11 door Al Qaida, en een winnaar of verliezer is er niet echt. Er is ook geen front, al wil de US dat ons natuurlijk wel laten geloven.

We weten niet eens wie of wat Al Qaida precies is, wat hun doel is (door wie zijn ze gecreeerd en getrained?), enz.

Dus is er ooit een winnaar, en hoe komt er dan ooit een einde aan die strijd?

 

Wie is er nu precies aan het vechten in de Oekraine?

De overheid tegen de bevolking?

Het westen tegen het oosten?

Wie heeft welk belang, wie heeft wat in gang gezet?

En wie denkt wat te winnen of te bereiken?

Wie snapt het eigenlijk wel?

 

Zojuist is daar vlucht MH17, waarbij 194 Nederlanders zijn omgekomen, aan toe te voegen.

Zijn we nu in oorlog met iemand?

Hoe kunnen we ons hiertegen beschermen?

Moeten we, en zo ja vooral HOE, reageren?

Dit zijn de nieuwe vraagstukken.

Wat kun je doen als iemand of een groepering het electriciteitsnet plat legt?

Wat als er een biologisch wapen wordt ingezet?

Wie is de dader?

Hoe ga je om met de volkswoede?

Met 194 doden na een neergeschoten vliegtuig is dat al moeilijk, maar wat als het elke Nederlander rechtstreeks bedreigt?

 

Waren vroeger de oorlogen geen pretje, waarschijnlijk is een volgende oorlog, voor zover die nog niet gaande is, nog veel minder mooi, zal hij heel dichtbij komen en veel persoonlijker worden dan we ons nu kunnen voorstellen.

Het zal heel waarschijnlijk een wereldwijde strijd op vrijheid maar vaak ook op domweg overleven worden. Kun je jezelf voorstellen dat iedereen in je omgeving aan het overleven is omdat het systeem ingestort is?

Iedereen probeerd aan drinkwater, eten, en energie te komen.

Overheden zijn enkel bezig om zelf te overleven dus hulp of rechtshandhaving zal er niet meer zijn, eerder onderdrukking...

Elke buurman zal, het weinige, dat jij hebt willen hebben en idem andersom.

Welke moeder zal niet, leterlijk, alles doen om haar kinderen te laten overleven?

Met name omdat bovengenoemde pijlers zo verstrengeld zijn en aan elkaar vastzitten, is dit beeld veel realistischer dan de meesten nu, willen, inzien.

 

Een oorlog voorkomen zal niet in onze macht liggen.

Maar met, vaak enkel vrij extreme, stappen kun je wel wat aan de risico's doen.

De kans dat het welvarende westen betrokken zal worden in een volgende wereldoorlog is groot. Door de potentiele oorlogsgebieden te vermijden zul je niet alleen een directe oorlogsdreiging verminderen, de fallout, letterlijk en figuurlijk, zul je ook kunnen verminderen door bv. het westelijk halfrond op te zoeken en daar een goede bestemming te kiezen.

Link naar reactie
Share on other sites

ZIEKTES

 

De vijfde pijler zijn de ziektes.

Ondanks onze technologische vooruitgang zijn ziektes niet verdwenen.

Laten we wel wezen onze medische voorziening en kennis zijn enorm goed vergeleken met 50 jaar geleden of nog verder terug.

Maar er zijn ook zorgpunten.

Er zijn door (mis)bruik van antibiotica langzaam resistente bacterien gekomen.

En dat aantal resistente bacterien neemt alleen maar toe.

Onze maatschappij heeft er stress ziektes bij gekregen.

 

Maar onze grootste vijand is en blijft de natuur ( al zal het in een nieuwe oorlog moeilijk voor te stellen zijn dat biologische wapens, hoe verwerpelijk ze ook zijn, niet zullen worden gebruikt).

Virussen muteren en de experts weten dat het enkel een kwestie van tijd is tot er een nieuwe mutatie ontstaat die, en de perfecte incubatietijd heeft, en dodelijk genoeg is, dit klinkt raar maar een te dodelijk virus of te snelle incubatie tijd zijn weer minder efficient, en dan ook nog het liefst aerogeen is, om de spaansegriep epedemie te overtreffen.

 

We zijn namelijk als mensheid de planeet enorm klein aan het maken.

We leven in mierenhopen op elkaar, en door de moderne vervoersmiddelen kan een virus zich perfect verspreiden.

 

Een ander gegeven is het feit dat onze maatschappij eigenlijk weinig tegenslag kan verduren zonder compleet in te storten.

Veel mensen zullen zich nu verbazen, en vragen hoezo?

En die vraag is best simpel te beantwoorden:

Onze maatschappij is er een geworden van afhankelijkheden.

Het is een raderwerk geworden van afhankelijkheden.

Wie kan er nog echt voor zichzelf zorgen, en dan heb ik het niet over een eitje bakken of zelf koken, maar over een periode van bv zes maanden of een jaar, zichzelf in leven houden zonder hulp van anderen?

Dat zal heel veel mensen heel hard tegenvallen.

Voedsel voorziening, zuiver water, enz enz, alles is te koop maar er zelf in voorzien is even wat anders.

 

Onze maatschappij is van nog veel meer dingen afhankelijk zoals olie, energie, enz.

Als een van die voorzieningen omvalt, zelfs tijdelijk, dan komt onze mooie maatschappij enorm snel tot een stilstand.

Onderzoeken wijzen uit dat als 10-15% van de bevolking ziek wordt, let op: ziek worden, ik heb het niet eens over dood gaan, dat de grens bereikt is en onze maatschappij gaat omvallen.

Kun je je voorstellen dat het huidige ebola virus, met een dodelijkheid van 60-90%, aerogeen wordt en in je omgeving gaat huishouden?

Wie gaat de zieken verzorgen, wie gaat de doden begraven, hoe kan de rest overleven?

 

Aids, vogelgriep, de gewone griep, de pest, ebola, mers, en ga maar door het zijn allemaal risico's die verkeerd kunnen uitpakken als een nieuwe variant te effectief is.

 

Van de beschreven pijler zijn ziektes een van moeilijkste waar je jezelf en gezin tegen kunt beschermen. Behalve gezond zijn en gezond leven, en vooral geluk?, zou isolatie wel eens een van de weinige echt effective beschermingsmiddelen kunnen zijn.

En we zijn met zoveel mensen dat als iedereen dat zou denken, en doen, er geen enkele goede plek meer op de aarde over blijft.

Veel mensen nemen deze extreme oplossing dan ook niet serieus ( wat dan mischien weer de redding is van diegene die op het juiste moment die beslissing wel nemen).

Natuurlijk kan een eigen voorraad van antibiotica je gezin potentieel redden van bv de pest.

Maar dan is naast de juiste antibiotica een gedegen kennis, diagnose, verzorging enz, ook noodzakelijk om meer kwaad dan goed te voorkomen...

Link naar reactie
Share on other sites

En zo kom ik onvermijdelijk bij de laatste pijler WELVAART.

 

Als je bovenstaande stukjes hebt doorgelezen dan kom je vrijwel direct bij onze welvaart uit.

Die welvaart is naast dat hij bijzonder oneerlijk verdeeld is, ook heel vaak niet verdient.....

 

Welvaart hangt direct vast aan goedkope of op zijn minst betaalbare energie.

En zoals besproken is dat helemaal niet vanzelfsprekend.

Het is dan ook bijna onvermijdelijk dat we zullen moeten gaan minderen, en dan denk ik natuurlijk aan de welvarende landen.

 

De huidige welvaart is met name zo hoog, weer vooral in de westerse en andere welvarende landen, omdat we geld geleend hebben. Helaas zijn die schulden niet meer op een normale manieraf te lossen. Het echter ook moeilijk voor te stellen dat deze schulden, en dus naar voren gehaalde welvaart, niet op de een of andere manier 'ingelost' moeten gaan worden.

De geschiedenis heeft ons het meest aannemelijk scenario bij niet terug te betalen schulden al heel vaak laten zien.

 

Ook water komt hier weer om de hoek kijken.

Mocht de infrastructeur instorten, oorlog, energie tekorten, enz, dan komt ook onze perfecte water voorziening direct in gevaar.

Kun je voorstellen dat we met de huidige populatie weer moeten gaan omschakelen naar oppervlakte water, waterputten, enz?

Hoeveel mensen zullen er ziek worden, onze WC's hebben ineens geen spoelwater meer, de hygiene zal heel snel zo'n 100 jaar terug gaan in de tijd.

Betrouwbaar Drinkwater wordt op slag een luxe.....

Kun je nog wel van welvaart spreken als ons drinkwater systeem zou wegvallen?

 

Natuurlijk is ook een oorlog een directe aanslag op bestaande welvaart.

 

Als er oorlog komt of als onze water voorziening minder wordt dan zullen ook bestaande ziektes weer gevaarlijk worden dus zelfs zonder de eventuele nieuwe varianten zoals beschreven.

Het is heel waarschijnlijk dat in een oorlog ook onze medische voorzieningen een deuk oplopen, of zelfs geheel verdwijnen, en de momenteel schijnbaar onschuldige zaken weer levensbedreigend kunnen worden.

 

En zo is onze welvaart eigenlijk de uitkomst van de andere vijf pijlers die ons al ruim twee generaties enkel ondersteunen.

Mijn betoog is dan ook dat oneindige groei of bestaan van zo'n pijler ofwel natuurkundig niet mogelijk is, danwel ERG onwaarschijnlijk is alleen al door ons eigen gedrag.

 

Genoemde problemen, uitdagingen, risico's en mogelijke oplossingen zijn natuurlijk nog maar zeer bondig beschreven.

Ook is een timing niet te geven, wat voor velen helaas een reden is om het maar helemaal te negeren.

Toch zijn de beschreven risico's eigenlijk een vaststaand feit dat ze gaan gebeuren.

En eerlijk gezegd, ik denk dat ze al bezig zijn sinds 2008 maar dat we door manipulatie, rookgordijnen (desinformatie tijdperk) en noodmaatregelen de onvermijdelijke gevolgen weten uit te stellen, en daarmee alleen maar aan het verergeren zijn.

 

Het kan overweldigend lijken maar de, enkele, beschreven oplossingen geven aan dat er best concrete mogelijkheden zijn om beter voorbereid te zijn.

De gevolgen zullen zo groot zijn dat de huidige samenleving een ongekende opdonder zal krijgen.

Waarschijnlijk zo groot dat de impact niet goed voor te stellen is.

Zelfs mensen die voorbereid zijn hebben dan geen garantie dat ze er zonder kleerscheuren van af komen. Maar daar staat tegenover dat mensen die helemaal niet voorbereid zijn eigenlijk maar een andere garantie hebben.....

 

Ik zie ook wel een voordeel in deze doombeschrijving.....

Als het echt uit de klauwen loopt zal dit hopelijk een evolutionair gevolg hebben.

Leren we weer het LEVEN beter te waarderen.

Krijgt materialisme weer een lagere plek in onze prioriteiten.

Gaan we een samenleving, samenwerking en gezin weer hoger op de lader zetten dan individualisme.

Wordt luxe en bezit weer secundair ipv primair.

Gaan we in de toekomst beter om met onze aarde.

Gaan we leren van onze medemens en hen vooral waarderen.

Respecteren van geloven en andersdenkende.

Gaan we beter luisteren ipv praten, schreeuwen en overtuigen.

 

En komen we bij wellicht de enige/belangrijkste pijler uit:

Leven en Menselijkheid.

 

Jezelf verder inlezen en gaan beginnen met wat voorbereidingen treffen is nooit onverstandig.

Zelfs als er helemaal niks op korte termijn fout gaat hebben de meeste voorbereidingen enkel voordelen.

 

Er is op internet enorm veel te vinden.

Preppers.nl is een van de sites waar je veel kunt lezen, vragen en leren.

 

Prep ze,

K a n s

  • Leuk 3
Link naar reactie
Share on other sites

Ik zal eerlijk zijn @Kans ik heb het nog niet allemaal gelezen maar ik heb sowieso respect voor je nimmer aflatende energie hier epistels te schrijven over wat jij ziet gebeuren in de wereld en de verbanden in globale ontwikkelingen en ons er deelgenoot van maakt.

Daar erg veel dank voor en keep it up!

Link naar reactie
Share on other sites

@Kans , eigenlijk zit ik het al een beetje te lezen, maar ik heb net een avond dienst gedraaid en moet gewoon slapen om morgen weer fris en fruitig te zijn... Je informatieve posts lees ik altijd, echt allemaal. Omdat het me prikkeld, het zet aan tot overdenken en herzien. En je bent een waakhond voor me, als Kans niks heeft te melden,dan is het rustig in de criminele wereld ;)

Link naar reactie
Share on other sites

Wat een mooie kans om dit te mogen weten... letterlijk een 'verrijkking' van je blik ;)!

 

Oké oké, ik hou al op met de woordgrapjes. Zeer zeker een mijlpaal om trots op te zijn en spot on naar mijn mening.

 

P.s. Als alles te koop is, dan koop het nu en maak het je eigen voordat het niet meer te koop is en je het eerst moeten ontdekken/maken en dan nog eigen maken.

Link naar reactie
Share on other sites

@Kans , Mooie Post(s) Kudo(s) waard!

 

Alhoewel ik het met de omschreven bedreigingen volledig eens ben(en dus daar me ook op voorbereid) toch een paar lichtpuntjes als tegengewicht.

 

Zonneenergie en accuopslag hebben de laaste 10-15 jaar een enorme vooruitgang geboekt in laboratoria. Weliswaar komt dat pas mondjesmaat naar de markt doorgestroomd, maar als we als wereld de komende 20-25 jaar zonder ineenstorting overleven breekt er een tijdperk van (vrijwel) eindeloos beschikbare, vrijwel gratis, en opslaanbare en transporteerbare energie aan voor iedereen.

 

Water: 25 jaar bewustwording van het milieu heeft ervoor gezorgd dat wij in west europa weer opppervlaktewater hebben wat je veilig via een eenvoudig waterfilter kunt drinken. 25 jaar geleden was datzelfde oppervlaktewater zodanig zwaar vervuild dat dit niet mogelijk was. Met de kennis die we daar bij opgebouwd hebben zijn we in staat om andere landen dit kunstje binnen 10-15 jaar te laten doen. Zolag het oppervlaktewater schoner wordt en het diepe grondwater beschermd wordt tegen verontreiniging hebben we meer dan voldoende schoon drinkwater voor de toekomst. Daarnaast kan met de huidige ontziltingsinstallaties en zonneenergie vrij massaal drinkwater uit zee gewonnen worden. We moeten het alleen wel willen.

 

Geld: Zodra water en energie onbeperkt en vrijwel gratis beschikbaar zijn, zal onze huidige schuldeneconomie verdwijnen omdat de tegenprestatie arbeid(slavenij) als noodzaak verdwijnt. Over 20-30 jaar is automatisering zo ver dat niet alleen de industrieele routinetaken door robots verricht worden, maar ook de routinematige kennistaken. De gemiddelde mens hoeft dan nog maar 10-15 uur per week te werken, en onze dagindeling en levensstijl zal dus drastisch evolueren. Neveneffect daarvan is het onbelangrijk worden van Geld. "De maatschappij" is door de techniek en wetenschap zo produktief, dat veel, zo niet alle eerste levensbehoeftes gratis beschikbaar komen.

 

Ziektes: Alhoewel het mij angst aanjaagt omdat ik het inmiddels niet meer begrijp, is de (medische) wetenschap zodanig ver dat vele ziektes de komende 10-15 jaar niet alleen in een voorstadium(en soms al bij de geboorte) ontdekt en genezen kunnen worden, maar nog belangrijker wordt het zelfreparerende vermogen wat ontwikkeld wordt. Kortom, als we naar de vooruitgang in de medische wetenschap kijken staan we aan de rand van een nieuw tijdperk.

 

Welvaart: Bovenstaande positieve scenarios laten welvaart evolueren tot welzijn. Een nieuwe renaissance, maar dan voor iedereen.

 

Is het dan allemaal koek en ei, en hoeven we niet meer te preppen? Nee hoor in tegendeel. Ik schat de kans dat mijn scenario uitkomt ongeveer 30%, en dat er een kink in de kabel komt ongeveer 70%. De grootste bedreiging zie ik in de gevestigde orde. die zal alle beschikbare FUD inzetten om de macht te houden, dus wat dat betreft zit ik op dezelfde(donkere) lijn.

Er is een lichtpuntje en dat is Internet. Zolang mensen met elkaar kunnen communiceren kunnen we kennis en ervaring delen. Daarmee kunnen we een tegenwicht bieden voor miscommmunicatie, leugens en bedrog. Het belangrijkste is dan wel dat die vrijheid blijft bestaan, ook al betekend dat dat de veiligheid misschien wat kleiner is.

 

Ik zou daarom een 6e pijler willen toevoegen: Veiligheid. Als we Veiligheid voorrang geven op Vrijheid zullen we het niet redden en is slavenij vrijwel zeker ons lot. Prep, en vecht voor die vrijheid, protesteer luidkeels tegen elke aantasting van die vrijheid, of dat nu internet, contant geld, patenten op eten en drinken, kentekenregistratie, vingerafdrukken of wat dan ook is. Laat je stem horen en laat weten dat inperking van de vrijheid onbespreekbaar is, dan is er een uitweg uit de doenscenarios.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ook een lekker idee (zie linkje). Ik plak 't hier aan want om er nu een nieuw draadje voor te starten...

 

De geallieerden hebben tijdens en na het einde van WWII duizende tonnen chemische wapens gedumpt in de baltische zee. Op een gegeven moment komt er natuurlijk allerlei niet zo prettig spul weer vrij.

 

http://www.businessinsider.com/the-ticking-time-bomb-at-the-bottom-of-the-baltic-sea-2013-11

Link naar reactie
Share on other sites

Zo. Wat een grondige samenvatting @Kans

 

Inhakend op de onderwerpen geld en welvaart:

 

Omvang Nederlands schuldpapier naar record http://nu.nl/beurs/3854951/omvang-nederlands-schuldpapier-record.html

 

Klinkt als een bom die op ontploffen staat. Begrijp er zoals veel Nederlanders weinig van. Moet toch eens mijn kennis op financieel gebied en economie verfrissen. Begrijp er genoeg van om te weten dat ondanks geluiden dat het zogenaamd beter gaat met de economie dat het op omvallen staat. Onheilspellend gevoel krijg ik ervan.

Link naar reactie
Share on other sites

@Kans, wat een prachtige 5.000-ste post. Ik zie haar nu voor het eerst, heb hem door de vakantie waarschijnlijk gemist. Die ga ik nog eens op mijn gemak doorlezen. Zag één ding dat ik niet helemaal correct vond. Als je het hebt over inflatie en deflatie. Je doet het voorkomen dat we óf inflatie hebben, óf deflatie. Maar het zou juister zijn te stellen dat we op nul zouden moeten staan. Door omstandigheden kan er een periode van inflatie ontstaan, waarna er ook weer een periode van deflatie volgt, als eb en vloed, als yin en yang. Continue inflatie is funest voor een economie, maar continue deflatie evenzo. Maar dat terzijde.

 

 

Ook een lekker idee (zie linkje). Ik plak 't hier aan want om er nu een nieuw draadje voor te starten...

 

De geallieerden hebben tijdens en na het einde van WWII duizende tonnen chemische wapens gedumpt in de baltische zee. Op een gegeven moment komt er natuurlijk allerlei niet zo prettig spul weer vrij.

 

http://www.businessinsider.com/the-ticking-time-bomb-at-the-bottom-of-the-baltic-sea-2013-11

 

Voor de Belgische kust hebben de geallieerden na de Eerste Wereldoorlog hetzelfde gedaan met de overtollige gasgranaten. Ook dat is een tijdbom. Ik ben met Katootje naar de Paardenmarkt geweest, zij kon maken wat zij zag...

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...