Ga naar inhoud

Cardhu

Lid niveau 2
  • Items

    696
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

Berichten die geplaatst zijn door Cardhu

  1. @Madeliefje klopt, helemaal. Een dagje geen stromend water en de supermarkten zijn uitverkocht. 2 uur zonder stroom en de hel breekt los 🤣

     

    @mevr.Grijpstra dank u, soms moeten we weer even horen waar we het allemaal voor doen :) 

     

    @-geanonimiseerd- Ja, dat klopt. Dit keer niet. Maar het genoemde artikel heeft me wel doen realiseren hoe ontzettend afhankelijk we zijn van dat wat er uit het stopcontact komt. Voor mij was dat een reden om eens goed na te denken over wat er mist in onze eigen voorbereiding en waar we tekortschieten. Dat inzicht wilde ik even met jullie delen 😉

    • Leuk 2
  2. @OBL-Rien Ik denk dat dat heel erg van de situatie afhangt en in hoeverre het een Europees of een 'lokale' blackout.

    Lokaal is al erg genoeg, maar kan er nog vrij snel hulp van elders ingeroepen worden en het lokale probleem worden opgelost. Is het veel groter (meerdere landen) dan is er echt poep aan de knikker.

     

    En ik ben het met je eens dat het een probleem is dat elk land weer leunt op een ander om het van de nodige stroom te voorzien in piekuren en er geen sprake is van structurele overcapaciteit. het maakt het net en de mensen die ervan afhankelijk zijn enorm kwetsbaar.

     

    @Madeliefje een virus dat het electriciteitsnetwerk platlegt is ook een bijzonder eng scenario. En inderdaad: zorg dat je je kunt verdedigen. Was ik vergeten te posten in mijn stukje, dank!

  3. Ik heb laatst een artikel gelezen dat me wel aan het denken heeft gezet (hierbij de link https://reitschuster.de/post/interview-blackout/)

    Het komt er in het kort op neer dat, doordat we massaal overgaan op (qua levering soms onbetrouwbare) groene stroom, het terugvallen op buurlanden bij gebrek aan stroom en het uitschakelen van allerlei kern- en krachtcentrales, we binnen nu en een aantal jaar in (een groot deel van) Europa, heel goed met een totale 'grid-down/ black out' situatie te maken kunnen krijgen.

    8 januari jl. was het zelfs bijna zover: we zijn maar nipt aan een complete black-out ontsnapt.

     

    Een complete blackout is een periode van enkele dagen tot zelfs weken en maanden, waar we geen stroom (en dus ook geen internet, telefoon etc.) zullen hebben.

    Ook al duurt de black-out maar even, er wordt in een dergelijke situatie zo ontzettend veel (micro) techniek beschadigd dat het maanden kan duren voor alles is hersteld. Omdat we qua stroomnetwerk in Europa zo ontzettend met elkaar verknoopt zijn is een dergelijke Blackout dan ook iets wat zich over het gehele continent zal kunnen verspreiden. Stel je eens voor wat de gevolgen zullen zijn als die techniek in (bijna) heel Europa verwoest is en hersteld moet worden. Deze herstelwerkzaamheden kunnen maanden of zelfs jaren duren.

     

     

    Dat zijn maanden waarin:

     

    Je niet elektronisch kunt betalen. En zelfs als je contant geld hebt, doen de kassa's in veel winkels het niet meer.

    Winkels en bedrijven kunnen niet worden bevoorraad omdat de vrachtwagen niet kunnen tanken en de overslagbedrijven digitaal / elektronisch werken.

    Er geen internet en dus ook moeizame communicatie tussen mensen, overheden en (nuts) bedrijven is.

    Er al snel geen waterdruk meer is. Je hebt dus geen stromend water meer in huis (en je kunt dus ook je wc niet meer doorspoelen). 

    Er wellicht geen verwarming meer is en veel huishoudens niet eens meer kunnen koken (huizen moeten immers massaal van het gas af, dus veel huishoudens koken elektrisch)

    Je je auto niet meer kunt volgooien omdat het tankstation nu eenmaal stroom nodig heeft om de brandstof op te pompen. 

    Ziekenhuizen zijn aangewezen op noodstroom aggregaten en ontzettend veel medische zorg zal uitvallen

    en ga zo maar door

     

    Dat wil zeggen dat we in het ergste geval voor weken of maanden op onszelf zijn aangewezen en dat de pleuris in alle hevigheid zal uitbreken. 

    Persoonlijk denk ik dat de winkels binnen de kortste tijd zijn leeggeplunderd en je een zwaar probleem hebt als je je zaken niet voor elkaar hebt.

    Brandstof dat nog voorradig is zal worden toegewezen aan de ziekenhuizen, de politie en het leger. 

    Er zullen ziekten kunnen uitbreken door een gebrek aan persoonlijke hygiëne, voedsel dat bederft en het tekort aan (stromend) water. 

    Vele onbehandelde wonden door onervaren mensen die met handgereedschap moeten werken en zichzelf verwonden met alle gevolgen van dien

    Plunderende groepen mensen als de voorraadkast leeg is en er geen boodschappen gedaan kunnen worden 

    Mensen die zijn toegewezen aan elektronische medische hulpmiddelen zullen hoogstwaarschijnlijk sterven (dialyse apparaten, insuline die gekoeld bewaard moet worden, beademingsapparatuur etc.)

     

    De gevolgen zijn enorm als je erover begint na te denken. Je zult waarschijnlijk maandenlang in je eigen levensbehoeften moeten kunnen voorzien.

    De overheid heeft misschien een beperkte voorraad aan humanitaire hulp / water / voedsel dat ze aan een beperkt deel van de bevolking kunnen uitdelen. (Hoewel mijn hoop daarop niet groot is gezien de bezuinigingen op alles wat maar mogelijk is de afgelopen jaren.) Maar die voorraden raken op, als ze er al zijn, zeker als het een Europese blackout is en we geen hulp hoeven te verwachten van de rest van Europa.

     

    Dit is geen sprookje, het is een heel reëel scenario dat kan gebeuren. Denk er dus eens goed over na in hoeverre kunnen jullie jezelf redden als ineens de stroom uitvalt.

    Waar zitten de gaten in je voorbereidingen en wat zijn de laatste dingen die je nog zou kunnen doen?

    Heb je voldoende voedsel, water, EHBO artikelen, waterzuiveringsmethoden, kaarsen / zaklampen en batterijen, zeep en persoonlijke hygiëne producten, kun je koken als de stroom uitvalt, heb je handgereedschap dat niet elektrisch is, tuingereedschap en zaden om een moestuin aan te leggen, kun je jezelf verdedigen, heb je een voorraadje diesel / benzine (tip; tank altijd als je tank halfvol is), een voorraad van je noodzakelijke medicijnen, kun je voedsel voor een langere tijd houdbaar maken (drogen, wecken, zouten),  kun je je huis en gezin warm houden in de winter, heb je voldoende te eten voor je huisdieren etc.

    En denk ook verder: gebrek aan hygiëne kan allerlei ongemak met zich meebrengen. Denk aan voedselvergiftiging, Ecoli, aarsmaden, luizen, uitdroging etc. 

    Ben je eventueel bereid om je voorraden en kennis te delen met je buren en heb je dan wel voldoende voor jezelf?

     

    Stel dat het morgen zover is, wat kun je op het allerlaatste moment, als het gros van de bevolking het nog niet in de gaten heeft, nog snel realiseren? 

     

    Volgens de auteur van dit artikel kan het al in de eerste maand(en) van 2022 een echt gevaar worden:

    De elektriciteitsnetwerken van heel Europa zijn aan elkaar gekoppeld en vangen zodoende de pieken en dalen met elkaar op. Dat verloopt nu al stroef en ging 8 januari jl dus bijna faliekant fout.

    Houdt dat in je achterhoofd en bedenk dat einde komende jaar rond 20 Gigawatt aan atoom- en kolenkrachtwerken in Duitsland van het net gekoppeld gaan worden. (even ter referentie: om 1 gigawatt stroom te realiseren heb ongeveer 400 windmolens nodig)

    In Frankrijk gaan vanaf februari dit jaar 13 van de 56 Atoomcentrales van het net voor onderhoud. In Frankrijk is er al jaar en dag een tekort aan stroom in de winter. Dat kan komende winter wel eens helemaal fout gaan, en niet alleen voor Frankrijk.

     

    Denk dus even goed na wat je nu nog kunt doen. Een voorbereid mens telt voor twee.

    Gelukkig zijn we preppers en zijn we al beter voorbereid dan wie dan ook.

    Ik vind het persoonlijk prettig om een scenario voor ogen te hebben en dit lijkt me heel realistisch.

     

     

    (Overigens: een paar mooie boeken over dit topic zijn: een seconde later van Willian R. Forschen en Blackout van Marc Elsberg)

    • Leuk 5
  4. Ik zit met een scenario in mijn hoofd dat ik binnenkort eens uitgebreid zal uitwerken en met jullie zal delen.

    Maar vast vooruit lopend daarop zijn dit mijn volgende items op mijn wishlist:

     

    1) (Portable) zonnepanelen 

    2) Een (portable) batterij of powerbank waar ik deze zonne energie direct op kan slaan

    3) 2 grote gasflessen voor de voorraad

    4) Meer olielampen, lampolie en lonten

    5) Een groter houthok (met inhoud natuurlijk 😜)

     

    • Leuk 1
  5. @samurai

    Nou lekker zeg! Ben ik blij dat ik ooit een AH pas heb gevonden en er sinds jaar en dag mijn korting mee opstrijk. :)

    Gelukkig betaal ik altijd contant mijn boodschappen. Ik heb een bepaald budget waarmee ik het mee moet doen.

    Mocht ik wat van mijn boodschappengeld overhouden, dan gaat dat in de preppot waarmee we dan extra preps bekostigen. Dit werkt duidelijk en overzichtelijk.

     

    Eens per maand wordt er gepint en daarmee kunnen we het prima redden. We hebben een perfect overzicht op ons uitgavenpatroon (we bewaren uiteraard ook de bonnetjes) en geven nooit meer uit dan we ons kunnen veroorloven.

    Het werkt heerlijk verhelderend en bevrijdend :)

  6. Wat leuk, weer een weck-draadje!

    Ik ben zelf een vervend wecker, zowel in de traditionele weckketel (voor groenten en fruit), als ook in de pressure canner (voor vlees)

    Ik heb speciaal een pressure canner aangeschaft om ook vlees te kunnen wecken, zonder het nadien langdurig te moeten verhitten. (In een pressure canner bereikt het geweckte goed een temperatuur van ca 120 graden waarmee de botulisme bacterie wordt gedoodt).

     

    Ik weck groenten, fruit, pasta saus, erwtensoep, kip, gehakt, varkensvlees, rundvlees, jam etc. Eigenlijk alles wel :)

  7. Nu zit ik wel met een dilemma, ik had graag een flinke voorraad willen inkopen, maar ik wil niet telkens zo'n heibel aan de kassa. Heeft er iemand ook dergelijke ervaringen met dit of een ander product?

     

    Bij ons doen ze gelukkig niet zo moeilijk.

    Maar als ik je een tip mag geven: ga naar een Appie waar je normaal gespoken niet naar toe gaat en koop dan het hele schap leeg; de discussie heb je maar 1 x en niemand kent je (en het feit dat x aantal blikken met blikvoer hebt).

    Ik doe dit grapje altijd met de super bonus-hamster aanbiedingen van de Appie.

    Ideaal!

  8. @philwar

    Wees blij met een gezinslid als Dram! Hij heeft echt zijn best gedaan,

    Maar wees ook dankbaar dat je vrouw haar hoofd koel heeft gehouden en heeft gedaan wat er nodig was, ook al kon ze de gevolgen niet inschatten.

    Er zijn genoeg vrouwen die compleet in paniek raken en de zaken veel, en veel erger maken.

     

    Al met al is je familie tegen wil en dank een enorme ervaring rijker.

    Ik hoop echter met ganzer harte dat jullie dit nooit meer mee hoeven te maken en dat jullie,samen met jullie viervoeters, gewoon ontzettend lekker verder kunnen leven.

  9. Ben het helemaal eens dat het preppers-only gedeelte een betere afscherming verdiend.

     

    Iedereen die zich aanmeldt kan meelezen.

    Gezien het aantal nieuwe aanmeldingen en werkelijke acief postende leden vind ik het wel wijs om een deel van het forum te reserveren voor diegenen die ook echt wat toevoegen.

    Ik snap dat er geprobeerd wordt een groot publiek aan te trekken maar bepaalde topics verdienen wat meer privacy.

  10. Tja, als we eenmaal voorzitter zijn kunnen we helaas niet anders dan het 'goede voorbeeld' geven en de portemonnee maar blijven trekken.

    Ik wordt er telkens weer beroerd van om te zien hoe we alles wat er ooit financieel is opgebouwd weggeven...

  11. Wij gaan er vanuit dat een SHTF ook kan gebeuren als je ligt te slapen.

    Aangezien we niet volledig gekleed in bed liggen hebben we een complete set met kleren voor alle gezinsleden in de bob (inclusief schoenen) en voor ieder gezinslid 2 schone onderbroeken en sokken extra.

     

    Ik zou het erg vervelend vinden als we midden in de nacht, in de vrieskou in grote haast ons huis zouden moeten verlaten in alleen ons nachthemd, met als enige kleding in de BOB wat ondergoed en een schoon t-shirt. Dan kun je nog zoveel alu-dekens meesjouwen, maar dan blijf je echt niet warm :)

  12. Echte bakkersgist is altijd het beste maar niet overal te krijgen. Weet zo de naam niet nu maar er is wel een gist wat goed is.

    Zit in een blauw pakje gebruik ik nu. Ik heb vroeger ook wel eens goedkoper gist gebruikt die zakjes die altijd iedereen gebruikt.

    En dan kan het zijn dat het niet zo goed werkt. Dus het kan zijn dat je ander gist moet proberen..altijd wel handig proberen het een en ander.

     

    je bedoeld volgens mij Bruggeman gist

    Goede gist en in verhouding erg goedkoop.

  13. Hey @samurai!

    Oh, begrijp me absoluut niet verkeerd, ik ben juist heel blij dat je het zegt!

    Voor mij is het zo vanzelfsprekend dat ik er gewoon niet meer over nadenk. Dus super dat jij het wel even vermeld!

    Zo helpen we elkaar weer :)

     

    Het verzamelen van de vele recepten heeft inderdaad wat tijd gekost, maar ik ben blij dat ik hier anderen mee vooruit kan helpen

    Samen zijn we immers sterk. :)

  14. Meer ontopic.

    De bruistabletten kosten 2,50€ per buisje van 15.

    Niet al te prijzig.

     

    Dan zou ik bij gelegenheid (bijvoorbeeld tijdens je vakantie) eens naar Duitsland gaan en daar bij de plaatselijke Aldi of Lidl de schappen leegkopen.

    Multivitamines kosten daar minder dan € 1 per buisje, zijn lang houdbaar en smaken ook nog eens zeer goed in een glas water.

  15. @Simurgh

    Ik weet welk recept je bedoeld en waarom je hem niet kunt vinden.

    Je moet namelijk zoeken op jolanda

     

    650 gram volkoren meel

    550 gram bloem

    800 cc water

    225 gram roomboter

    1 eetlepel suiker

    24 gram zout

    25 gram gist

    5 vitamine C tabletjes

     

    dit is goed voor 2 broden van 1 kilo

     

    voor wit brood 1200 gram bloem

     

    water met roomboter op warme en boter smelten *niet koken*

     

    Je meel en bloem zeven

    zout goed verdelen

    vitamine verkruimelen

    gist ook goed vermengingen

    suiker ook verdelen

     

    dan handwarm water en gesmolten boeter toe voegen

    en met gewone lepel goed roeren

     

    dan bloem op aanrecht en gooi de bak om

    bloem in zeef eroverheen strooien en dan kneden maar

     

    naar 15 minuten in rust gooien zo'n uurtje

     

    Dan deeg in twee stuken verdelen zo'n 1100 gram per stuk

     

    En kneden op bollen genoemd

     

    Dan het brood vouwen

     

    maak met handen of deegroller een rechthoek

    voor de uit eenden naar binnen

    en rol het deeg naar je toe en laat de rand onderop eindige

    gooi het in bak blik

     

    en handdoek er over een uurtje rust

     

    dan afbakken hoe heet oven weet ik niet dat doe ik op gevoel *bak op kolen*

     

     

    Dan heb je oerbrood

    Groet Jolanda

     

    Hopelijk heb je er wat aan :)

    Succes!

  16. @proppert

    Ik denk dat je hiermee wel een eind komt. Is het meest basis recept dat ik heb opgeslagen:

     

    Ingrediënten

    •500 gram bloem

    •5 gram droge gist

    •10 gram zout

    •300 ml (lauw)warm water

     

    Doe alle ingrediënten in een kom en roer door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort de broodmix op je werkblad en kneed het deeg met je handen tot een soepel deeg.

     

    Vorm het deeg tot een bal en leg het in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg in ongeveer 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

     

    Stort het deeg op de werkplek. Druk de lucht eruit en bol het deeg losjes op. Laat afgedekt 15-30 minuten liggen. Leg het gevormde deeg in een bebloemde vorm.

    Laat het deeg in 45-65 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als het deeg langzaam terug veert als je met je vinger er op drukt.

    Verwarm ondertussen de oven op 230 graden Celsius.

     

    Snijd het basis brood met een scherp mes in en schuif het in de oven. Besprenkel de hete oven met wat water (daarmee krijg je een lekkere krokante korst).

     

    Verlaag na 20 minuten de oventemperatuur tot 200 graden Celsius en bak het brood nog 20 minuten gaar en goudbruin.

     

    Laat het brood afkoelen op een rooster.

     

    Succes ermee!

×
×
  • Nieuwe aanmaken...