Ga naar inhoud

Haskap

Lid
 • Aantal items

  1162
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  11

Posts die geplaatst zijn door Haskap

 1. Maar nog los van je prive voorzieningen. Hoe zit het met drinkwatervoorziening en met riolering? En je mag maar hopen dat de Hoogheemraadschappen een goede backup hebben geregeld voor sluizen en gemalen. Bruggen worden centraal via internet bediend. Etc etc. Eerder al wel gebleken dat noodaggregaten bij veel organisaties ook niet altijd blijken te werken of dat ze maar voor 8 uur brandstof hebben. De thriller 'Blackout' van Marc Elsberg geeft een interessant inzicht in de impact van zo'n situatie.

  • Leuk 3
 2. Ter info (ik ga dit draadje verder niet beheren, maar zag het hier nog niet langskomen).

   

  Afgelopen vrijdag een zeer grote dip in de stroomvoorziening.

   

  Volgens berichten waarschijnlijk ontstaan in Roemenië, met impact over heel Europa. Niet direct reden voor complotdenken. Crisisexpert Andrea Walraven geeft aan dat er vanwege de energietransitie serieuze kans is dat het de komende jaren een keer echt mis gaat. Vooral in de winter op windstille dagen zonder zon, en met grote energievraag.
   

   

  Meer info ook in het draadje van Andrea Walraven:

   

  • Leuk 5
 3. Op 30-5-2020 om 01:06, Sterredag zei:

  Nou dan mag je met wat meer onderbouwing komen, want wat ik zeg klopt gewoon.

  https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza/cijfers-context/sterfte
  En kijk naar de cijfers 2014/15 en 2016/17/18

   

  Deze redenatie hoor je nu overal. Het is toch een volstrekt scheve vergelijking? De oversterfte wegens corona is ontstaan TERWIJL er vergaande maatregelen zijn getroffen, de oversterfte aan griep ontstaat zonder dat de hele maatschappij wordt stilgelegd, zonder dat er iemand in zijn elleboog niest, thuisblijft met een snotneus of zijn handen een keertje vaker wast. 

   

  Kortom, 'het viel allemaal reuze mee' - dat is dus inbegrepen de draconische maatregelen waardoor de zorg niet geimplodeerd is. Zoals we hebben gezien in bv Lombardije en Ecuador. Dan was de oversterfte nog veel hoger geweest.

   

  Verder is nog volstrekt onduidelijk hoelang revalidatie zal duren en welke permanente restschade er is bij overlevers na de ic. En hoe de longen eruit zien van mensen die nog net thuis hebben kunnen blijven, daar heeft nog helemaal niemand een blik op geworpen.

   

  Komt er nog een golf? En zo ja, wanneer?

  Wat mij betreft wordt het de komende tijd eigenlijk ingewikkelder. Er zijn wel degelijk nog steeds nieuwe besmettingen, waarvan ongetwijfeld een flink deel asymptomatisch. Maar de kans dat je zelf toevallig net op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent, die is nog een stuk kleiner dan hij voor velen in maart al was. Dus ja, je kunt ongetwijfeld de teugels laten vieren. Tegelijkertijd moet je dus eigenlijk telkens opnieuw een risico-inschatting maken - op basis van onderzoeksresultaten die elkaar regelmatig tegenspreken en de komende tijd nog steeds zullen worden aangevuld. 

   

  Een goed artikel daarover vond ik 'de 10 geboden na de lockdown' in het AD: Waar dreigt het coronagevaar wel, waar niet?

  https://www.ad.nl/binnenland/waar-dreigt-het-coronagevaar-wel-waar-niet~ac2af432/ 

   

   

  • Leuk 5
 4. 11 uur geleden, JJ&A zei:

   @OBL-Rien

  Zou dat ook kunnen met de verse Kurkuma wortel, of is het in NL toch nog te koud, of moet de grond aan speciale ijzen voldoen. 

   

  In een grote wijde pot kun je ze binnen kweken, in gewone potgrond. Ik heb een stuk wortel vlak onder de grond gelegd en dat is uitgelopen. Op dit moment is de plant afgestorven, in het najaar loopt hij weer uit. Als hij weer gaat groeien komt de stengel met 20-30cm per dag de grond uit. Hij wordt dan ongeveer een meter hoog. Ik heb hem nu een paar jaar en de wortel loopt telkens weer uit. Moet je even op internet zoeken wat het beste moment is om te starten. Zoek op 'Kurkuma kweken' dan vind je van alles. Leuk om te proberen, want het kan dus prima. Succes! 

  • Leuk 2
 5. 13 uur geleden, Haskap zei:

   

  Een uitgebreider interview met meer concrete toelichting en een instructie in de Weekendkrant van de Bollenstreek.

   

  Kort: pers een citroen (pH 3) en meng er 2 theelepels handafwasmiddel doorheen.

  Doe in een diep bord en doordrenk het mondkapje. Laat het daarna drogen aan de waslijn, niet in droger doen.

   

  Claim: hierdoor kun je het mondkapje langer blijven gebruiken, omdat de combinatie van zuur en zeep eventuele virussen onschadelijk maakt.

  Niet TNO-goedgekeurd, dus mogelijk volgt binnenkort een reprimande of rectificatie...

   

  Ben benieuwd naar de mening van @vheeswijk hierover!

   

  Mijn aarzeling: als je urenlang met citroen en zeep op je gezicht zit, dat lijkt me geen goed idee voor je gezichtshuid.

 6. 3 uur geleden, DataScientist zei:

   

  Een uitgebreider interview met meer concrete toelichting en een instructie in de Weekendkrant van de Bollenstreek.

   

  Kort: pers een citroen (pH 3) en meng er 2 theelepels handafwasmiddel doorheen.

  Doe in een diep bord en doordrenk het mondkapje. Laat het daarna drogen aan de waslijn, niet in droger doen.

   

  Claim: hierdoor kun je het mondkapje langer blijven gebruiken, omdat de combinatie van zuur en zeep eventuele virussen onschadelijk maakt.

  Niet TNO-goedgekeurd, dus mogelijk volgt binnenkort een reprimande of rectificatie...

   

  Ben benieuwd naar de mening van @vheeswijk hierover!

   

   

  Stegmann.thumb.png.4d723377dab1d3c68844897515a814a8.png

 7. 1 uur terug, M.V.E. zei:


  Jazeker. Ik heb acute leukemie gehad en daardoor veel bloedtransfusies. Daardoor krijg je ijzerstapeling. Als dat zodanig hoog wordt dat het schade oplevert voor o.a. je lever, passen ze aderlating toe (mits je waarden verder goed op orde zijn).

   

  edit: of bedoelde je alleen of het echt een aparte discipline is?

  @OBL-Rien

  Ah gelukkig... De bloedprikkers. Dan is de online vertaling een beetje dunnetjes en/of kort door de bocht.

   

  (Of mijn kennis van zaken)

  @M.V.E.

  Bij het woord aderlating zag ik meteen allerlei middeleeuwse toestanden voor me. Of allerlei onduidelijke alternatieve kwakzalverij.

  Dank voor jouw aanvulling. Wist niet dat het nog steeds ingezet werd.

   

  • Leuk 1
 8. 1 uur geleden, OBL-Rien zei:

  "The Bonn virologist Hendrik Streeck released the first interim results of the field study on Thursday “Covid – 19 Case-Cluster-Study “ in the community Gangelt in the district of Heinsberg

  • at 15 Percent of the examined Gangelts residents were found to be infected
  • The likelihood of dying from the disease lies in gear at 0,37 percent

   

  Dat zijn wel heel interessante cijfers. Zeker dat sterftepercentage. 

 9. 26 minuten geleden, Maan zei:

  De link in dat bericht doet het niet meer.. 
  Wat was de strekking?

   

  Dat je je zelfgemaakte masker kunt testen door er een spuitbus op te zetten. Dan zie je hoeveel er doorheen komt.

  Was alleen niet duidelijk of het een deo, haarlak of WB40 was.

   

  En blijkbaar was er meer mis, dat de hele tweet nu verdwenen is.

 10. Ook in Polen:

   

  Quote

  Polen moeten neus en mond op straat bedekken

   

  Vanaf 16 april moeten alle Polen in het openbaar hun neus en mond moeten bedekken. Dat besliste de regering om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Het moet geen gezichtsmasker zijn", benadrukte minister van Volksgezondheid Lukasz Szumovski. "Een sjaal kan ook al genoeg zijn." 

   

  Polen verlengt ook haar bestaande beschermmaatregelen. "Tot 19 april blijven alle niet-essentiële winkels dicht", legde minister-president Mateusz Morawiecki uit. "Ook kapsalons en schoonheidssalons blijven minstens tot dan gesloten." De scholen in Polen blijven dicht tot minstens 26 april. Tot dan zijn er ook geen internationale vluchten of treinverbindingen. De grenzen zullen tot 3 mei gesloten blijven. Bij een terugkeer uit het buitenland moeten Polen veertien dagen in quarantaine. "Zonder al deze maatregelen hadden we nu geen 5.000 coronagevallen, maar wel 40.000", zei Morawiecki nog. De premier gaf ook mee dat er na Pasen overleg komt over een geleidelijke versoepeling van de maatregelen. "Zo kunnen de Polen voorbereid worden op de nieuwe economische realiteit", klinkt het. Het land telt tot dusver 5.341 besmettingen en 164 coronadoden. 

  Bron: liveblog HLN.be

 11. Na de persconferentie gisteren nu een uitgebreid artikel in de Volkskrant over het leven na de eerste golf, met div epidemiologen aan het woord:

   

  Nederland na de lockdown: ‘Dit wordt het grootste experiment dat we ooit hebben gedaan’


  https://www.volkskrant.nl/a-b525ac91

   

  - Waarschijnlijk de scholen het eerste weer open

  - Vergeet alle evenementen voor onbepaalde tijd

  - Vergeet vakanties voorlopig maar en zeker in het buitenland 

  - Veel economie moet lokaal blijven: alleen in eigen stad of regio uit eten of naar het theater

  - Lastige scenario's voor het ov, moet je mensen gaan vervoeren op reservering? 'Veel fietsen naar je werk' 

   

  Etc

   

  (edit)

  En laten we niet vergeten, wat we ook doen, welk scenario we ook volgen, de druk op de zorg zal in alle gevallen nog heel lang enorm hoog blijven. Het blijft gaan om balanceren zodat de capaciteit in de zorg toereikend kan zijn... 

  • Leuk 4
 12. https://www.bright.nl/nieuws/artikel/5078736/mondkapje-filter-gezichtskapje-medisch-bescherming-virus-corona-overdracht

   

  En ja, daar is ie dan! Het mondkapje als fashion statement.

   

  Quote

  Uit Eindhoven komt een initiatief om het dragen van mondkapjes te stimuleren: The Fashion Filter.

   

  In Azië is het normaal, maar in Nederland is zelfs een dodelijk virus niet voldoende om het dragen van een mondkapje mainstream te maken. De online store The Fashion Filter wil het dragen van een gezichtsmasker sociaal geaccepteerd maken. Wat zou er gebeuren als een mondkapje niet medisch maar modieus is? Als het dragen van een gezichtsmasker zelfs een bijdrage aan je outfit wordt? Het Eindhovense initiatief The Fashion Filter biedt allerlei designs aan met het idee het mondkapje uit het verdomhoekje te halen.

   

  Er zijn mondmaskers met een kleurverloop, een strakzwarte of grafische print en een kunstwerk van Loes van Reijmersdal. De maskers zijn er in drie maten en kosten 35 euro. 

  Ook in Amsterdam wordt gewerkt aan sociaal acceptabele mondkapjes. Modeontwerper Melanie Brown van ByBrown tailoring maakt ze voor gemeentewerkers in Brabant en desgevraagd voor particulieren.

   

  De makers achter het Fashion Filter zijn wearablesguru Marina Toeters, onderzoeks- en technologiestudio LabeledBy en de productie is in handen van Fashion Tech Farm in Eindhoven, met steun van de TU/e, Epson en Ee Labels.

   

  Mocht er niks naar jouw smaak bij zitten of heb je een eigen patroon in gedachten, dan kun voor 18 euro een doe-het-zelf pakket kopen met dezelfde drie filters (PP80, Viscose, PP20) erin.

   

  Ook Etsy doet het verzoek aan alle zelfmakers om zoveel mogelijk mondkapjes aan te bieden.

   

  Simpele test of jouw mondkapje goed werkt: zet er even een spray met haarlak of deo op.

   

 13. 23 minuten geleden, OBL-Rien zei:

  Zo, dat was even een sucker-punch voor mijn optimisme! Een record aantal nieuwe positieve test: 1224.

  Voor de sterfgevallen zie we ten minste nog een trend verzwakking, maar dat kan niet duren wanneer de nieuwe gevallen toenemen.

   

  Het is nu precies 2 weken na het warme weekend vol feestelijke buitenactiviteiten. Ik wacht alsmaar op het moment dat we dat terugzien in de cijfers. Dat zou dit kunnen zijn toch? Kleine week incubatietijd, dan een aantal dagen in toenemende mate ziek, dan een test, wachten op de uitslag en dan moet het nog doorgegeven worden aan RIVM. Dan is 2 weken doorlooptijd geen onlogische periode.

  • Leuk 7
 14. Quote

  Duitse RIVM: Nederland is risicogebied

   

  Het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, heeft heel Nederland tot een 'risicogebied' verklaard. Daarom mogen gezondheidsmedewerkers die in Nederland zijn geweest twee weken niet in Duitse ziekenhuizen en verpleeghuizen werken.

   

  Een bestuurder van Leer, in het noordwesten van Duitsland, roept Nederlandse artsen en verpleegkundigen die daar in een kliniek werken daarom op om niet naar Nederland te gaan. "We hebben de Nederlandse medici in deze coronacrisistijd dringend nodig", zegt hij tegen het Dagblad van het Noorden. Hoeveel Nederlanders er in Leer werken, is onbekend.

   

  Uit NOS liveblog. 

   

  Lekker signaal. 

  • Leuk 3
 15. Leidse huisarts Walter Schrader is top bezig. 

  Quote

  De Leidse huisarts Walter Schrader roept alle Leidenaren op om de strijd tegen het coronavirus aan te gaan door een aantal simpele maatregelen te nemen. Naast het houden van voldoende afstand, ziet hij het liefst dat iedereen zelfgemaakte mondkapjes gaat dragen om anderen niet te besmetten. Ook heeft hij 80.000 liter aan virus-desinfectiemiddel gemaakt waarmee mensen hun eigen omgeving en die van anderen schoon kunnen maken. Het middel kan bij Schrader worden opgevraagd om verder te verspreiden onder buurtgenoten. “Genoeg om heel Leiden van onder tot boven schoon te maken.” Een groot deel daarvan is verspreid onder grote thuiszorgorganisaties, zodat de mensen die daar in de zorg werken niet besmet raken en het virus zelf overdragen.”

   

  Schrader volgde de ontwikkelingen van het virus al langere tijd op de voet en zag aankomen dat het ook in Nederland een groot probleem ging worden. Met eerdere acties verzorgde hij al veel beschermingsmaterialen zoals brillen en schorten voor de zorg.

   

  Zelf gemaakte mondkapjes wel nuttig
  Toch is er een ander soort mondkapje dat zelf te maken is en simpel is in gebruik. Het RIVM adviseert deze mondkapjes niet, omdat ze maar weinig bescherming aan de drager bieden en daardoor voor schijnveiligheid kunnen zorgen. Volgens Schrader zijn deze mondkapjes echter wel heel nuttig om ervoor te zorgen dat de drager geen andere mensen besmet.

  “Als je hoest of niest , dan verspreid je iets en dat wil je voorkomen. Deze mondmaskers zijn bedoeld om je eigen nies- en hoestgedrag in goede banen te leiden. Je kunt ze de hele dag gebruiken en als ze van katoen zijn, kun je ze gewoon wassen. Op YouTube zijn hele goede voorbeelden te vinden hoe je zelf zo’n mondkapje maakt. Ik zou het fantastisch vinden als wij in Leiden het goede voorbeeld kunnen geven voor heel Nederland en er geen mens meer over straat loopt zonder zo’n mondmaskertje.”

   

  https://sleutelstad.nl/2020/03/26/virusbestrijding-zelfgemaakte-mondkapjes-en-gratis-virus-desinfectiemiddel/?fbclid=IwAR3gu_Rk_WM-_6CEgnfEvhFxq0sLMyfAStLFkR5LjMrwvBeXL-7rhnHzKr4

   

   

  Hij lanceerde ook stadgenoot Jan van Tienhoven met zijn gratis beschikbare lasercutter ontwerp. Gisteren in gesprek bij SBS6. Met een jeugdige flitsend ogende presentatrice die zichtbaar gruwelde van de gedachte dat ze haar pretty look zou moeten verpesten door een mondkapje.

  Meer over deze heren in dit bericht:

   

  • Leuk 3
 16. 34 minuten geleden, OBL-Rien zei:

   

  Het enige dat me te binnen schiet is dat ik eerder in dit draadje iets las in de trend van: doordat je met een mondkapje minder virussen uitstoot adem je meer van eigen virussen weer in. Dit zou je eigen ziektebeeld kunnen verslechteren cq versnellen. Ik geloof dat ik me ook herinner dat dit uit een Japans onderzoek zou zijn gebleken.

   

  Maar nee, helaas geen link... sorry

   

  Het is ook bedoeld als EXTRA maatregel die je gebruikt wanneer je dan toch even voor noodzakelijke dingen de deur uit moet. Onverkort blijft het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Dat betekent dat je dus ook KORT met een mondkapje rondloopt.

   

  Zieke mensen die in zelfisolatie zijn, moeten een mondkapje dragen wanneer een huisgenoot bij ze in de buurt komt. Eventjes dus. Daarna kan hij weer af. Dat RIVM advies is daar dus mee in lijn. Maar ik zou niet weten waarom dat anders is voor buitenshuis lopende mensen. 

   

  Voor al die racefietsers en hardlopers die nog steeds volop aan hun conditie werken (liefst rakelings langs anderen passerend) is een mondkapje trouwens een mooie extra conditionele uitdaging. (En als ze daardoor meer van hun asymptomatische virussen inademen, dan vind ik daar iets van ? )

   

  @Maan

   

  • Leuk 4
×
×
 • Nieuwe aanmaken...