Ga naar inhoud

Wilbert

Lid niveau 2
  • Items

    205
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

Berichten die geplaatst zijn door Wilbert

  1. Voor een genuanceerde discussie is het vaak wenselijk dat er uiteenlopende standpunten aan bod komen. Bovendien lijkt het me goed voor de reputatie van de prepper-community in Nederland, als er op dit forum ook kritische, relativerende en gematigde visies te lezen zijn. En dat lijkt me ook zinvol omdat er kinderen kunnen meelezen. Dat betekent niet dat andere visies onjuist zouden zijn, want niemand weet hoe de toekomst eruit zal zien. Wat mij betreft kunnen de verschillende inzichten goed naast elkaar bestaan in dialoog en van elkaar leren.

  2. Ik heb zelf ook al voorgesteld dat iedereen die zich ergert aan mijn berichten, mijn berichten overslaat, of mij in de negeerlijst zet via de persoonlijke foruminstellingen. Dat lijkt me ook beter voor de sfeer op het forum.

  3. Je hebt voor 2 jaar lang voedsel geprept. En je hebt 100 rollen toiletpapier en 1000 gallons water. Je hebt ook meer als genoeg messen en gereedschap. De SHTF gebreurt. Je zit al jaren te "Kamperen" maar eens raakt je voedsel, water op. Je hebt je toilet papier gebruikt en je gereedschap is kapot! Wat doe je dan? Zijn er nog mogelijkheden om aan voedsel te komen? Dingen uit de natuur halen? Stelen?

    Wat zouden jullie doen in deze situatie? Tips? Ps. De SHTF situatie is een langdurige stroomuitval.

    De meeste rampen in geïndustrialiseerde landen duren niet langer dan een paar dagen of weken. Preppen is een leerzame en leuke levensstijl of hobby. Maar je bent dertien jaar oud, dus een waarschuwing over de risico's van extreem preppen vind ik op zijn plaats. Weblink: http://preppers.nl/forum/threads/9252-Het-risico-van-obsessief-preppen?highlight=obsessief Praat regelmatig met je ouders of met een paar andere verstandige volwassenen over je belangstelling voor preppen, zodat ze kunnen opletten dat je er niet obsessief of angstig door wordt. Want dan is de oplossing mogelijk erger dan het probleem.
  4. Ja, maar bij shtf heb je wss geen tijd om gezellig met de trein naar een tante te gaan.
    Er zijn noodsituaties in allerlei gradaties die aanleiding kunnen zijn om een tijdje je huis te verlaten. Bijvoorbeeld een preventieve evacuatie bij een dreigende overstroming of dreigende rellen. Of je kunt later dakloos worden als je niet meer bij je ouders woont. Je kunt naar een ander adres gaan omdat je ziek of gewond bent en verpleegd moet worden, of omdat je huis is afgebrand, of omdat je erg bedreigd wordt. Of je kunt een tijdje naar een ander adres gaan omdat het geestelijk niet goed met je gaat, enzovoort. Of er is bijvoorbeeld een oncontroleerbare bosbrand of een chemische ramp.
  5. Oke, ik heb met mezelf overlegt en ik heb een keuze gemaakt: ik blijf bij de bug-in. Dit betekent niet dat ik niks over outdoor skills wil leren, ik vind indoor toch prettiger. Heeft iemand dus tips voor indoor preppen?
    Bugging out kan ook betekenen dat je met je ouders met de auto naar een hotel gaat om daar een paar dagen te verblijven, tot de situatie is verbeterd. Of het kan ook betekenen dat je met de trein naar je tante gaat voor een tijdje, of met de fiets naar een noodopvang in een sporthal in de buurt, enzovoort.
  6. Ken meerdere mensen die al eens zo'n mooie kring hebben gehad, maar er gelukkig weer van af zijn.
    Het verdwijnen van de rode ring op de huid zegt niets over het verdwijnen van de Lyme-bacterie uit het lichaam. http://www.lymevereniging.nl/main.php?id=69

     

    In ongeveer 15% van alle gevallen van de ziekte van Lyme verschijnt er geen rode ring op de huid.

    http://www.zorgatlas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/infectieziekten/erythema-migrans-rode-ring-op-de-huid-2009/

  7. Fiets lijkt mij ook een goede optie. Ik lees hier veel over het kapot gaan van auto's, maar fietsen zijn in mijn beleving veel kwetsbaarder. Zeker wanneer je grote afstanden met zware belasting af gaat leggen.

     

    Ik kan een band plakken en een pedaal verwisselen, maar daar houdt het mee op. Moderne fietsen zijn extra lastig de repareren. Vroeger kon in een achterband nog wel verwisselen, maar met een fiets met derailleur en tig versnellingen weet ik niet meer hoe dat gaat.

     

    Hoe doen jullie dat? Zijn er goede manuals voor noobs? Oefenen jullie wel eens in het repareren van fietsen? Zijn er eigenlijk workshops waar je kan leren hoe je een fiets kunt repareren?

    Als je tijdig een nieuwe fiets koopt, heb je heel weinig reparaties. Een fiets met terugtraprem en zonder versnellingen is het makkelijkst te repareren, maar als je regelmatig over heuvels moet fietsen heb je wel versnellingen nodig.
  8. We hebben fietsen en een opvouwbare fietskar. Daar zijn we wel eens mee gaan kamperen. We hebben eens geprobeerd te fietsen met rugzakken, dat hou je niet lang vol.
    Als je zware artikelen in je fietstassen stopt (zoals water, multitool, voedsel en batterijen) en lichte spullen (zoals warme ski-kleding of slaapzak en slaapmatje) in en op je rugzak, gaat dat wel goed. Bovendien kun je dan overschakelen op een voettocht met rugzak als je fiets niet meer bruikbaar is.
  9. Buiten winterweer is een gat in de grond heerlijk simpel. Maar om eerst met pikhouweel een gat te maken in de bevroren grond...... nou, als het moet.
    Alleen de toplaag van de aarde is maar bevroren. Als je even een houtvuurtje maakt, kun je daar gewoon graven. Maar voorkom bosbrand.
  10. @Wilbert, je leest echt niet goed he...Elk en Nido, kan je gewoon in de winkels vinden. ELK bij supermarkten en Nido bij toko's. Bovendien heb ik er een linkje voor online bestellen bijgedaan. En in mijn optiek kan de gemiddelde vijftienjarige dat prima uitzoeken. Tieners zijn namelijk niet achterlijk.

    Heb je wel eens babymelkpoeder genomen? En? Smaakt het, kan je het wegkrijgen? Ik hoef geen ongekookt meel tot me te nemen om te overleven, ik red me liever met wat er in de natuur nog is, zoals paddenstoelen, of met betere voorbereidingen dus met wat ik meeneem of op voorraad heb.

    Slaolie is niet de beste olie, waarschijnlijk de enige die jij in huis hebt.

    Als je dan opties wilt geven, geef dan ook opties en niet alleen wat jij met je beperkte inzicht goed genoeg vindt. Je kan taalkundig dan schrijven, dat jijzelf slaolie gebruikt, en waarom je dat doet, dan houdt je het bij jezelf in plaats van jouw normen op te leggen aan beginnende en nog te goedgelovige preppers. Dat is dan ook de reden dat ik hier even zo tekeer ga. Je manier van communiceren en je adviezen laten een groot gebrek aan inzicht en vaardigheden zien. Ik zou het sneu en gevaarlijk vinden als nieuwe of jonge preppers op basis van wat jij zegt/oplegt verkeerde keuzes maken. Vandaar ook mijn oprechte oproep aan deze nieuweling alles te controleren wat er gezegd wordt.

     

    Ik denk dat jij een aantal dingen enorm overschat. Je praat boekjestaal, geen mensentaal, en al zeker geen ervaringstaal.

    Ik vind jouw berichten meestal erg de moeite waard. Maar iedereen die mijn berichten liever niet leest, kan die eenvoudig overslaan. Of men kan me in de negeerlijst zetten via de persoonlijke foruminstellingen.
  11. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet wordt geschat op 1-3%. http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/Veelgestelde_vragen_Teken_en_de_ziekte_van_Lyme

     

    's Winters zijn teken minder actief. En je kunt talloze prepper-oefeningen doen zonder een vergrote kans op een tekenbeet. Dat kan in huis, in een schuur, op een terras of erf, op een strand, op straat, op de fiets, in een sportzaal, in een zwembad, met een bootje, enzovoort. Je kunt bijvoorbeeld oefenen om in de winter op een terras te slapen of om gas, water en elektra uit te schakelen voor een week. En je kunt werken aan een netwerk van mensen die elkaar helpen in nood.

     

    Bovendien kun je de kans op een tekenbeet verkleinen door de juiste manier van kleden, door teekwerende middelen, controle van je lichaam met een spiegeltje enzovoort. Maar teken in het nimf-stadium zijn te klein om te vinden als ze in je haar kruipen en kunnen toch de ziekte van lyme overbrengen.

     

    Bepaalde survival-oefeningen geven volgens mij een sterk vergrote kans op een tekenbeet en daarmee op de ziekte van Lyme. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het maken van een hut van takken en bladeren in de zomer.

     

    Ik zeg niet dat je alle risico's op een tekenbeet kunt uitsluiten, maar je kunt de kans er op wel sterk verminderen door er veel over te weten en door je gedrag erop aan te passen. Ik denk dat tekenbeten in de prepper-wereld wereldwijd een sterk onderschat risico vormen, evenals hoarding disorder, overbelasting van de rug, en onderkoeling 's winters door het ontbreken van zeer warme ski-kleding in de bug out bag.

     

    Terwijl andere risico's volgens mij in sommige prepper-communities veel te groot worden ingeschat, zoals het ontstaan van een jarenlange anarchie met extreem wapengeweld als gevolg van een ramp, een invasie van aliens, verwoestende komeetinslag, enzovoort.

  12. Maar toch begrijp ik het niet, als ik kies voor een bug- in dan hoef ik toch niet zoveel outdoor skills te leren? Zijn basisvaardigheden niet voldoende?
    Je kunt geleidelijk beginnen met de belangrijkste basisvaardigheden te leren in het tempo dat je goed aan kunt en prettig vindt. En zo leer je elk jaar iets bij. Met basisvaaardigheden en een basisuitrusting heb je je kansen om een ramp goed door te komen en anderen dan te kunnen helpen al enorm vergroot.

     

    Aan survival-trainingen zit trouwens wel het risico op een infectie met de gevaarlijke ziekte van Lyme door een tekenbeet. Dus misschien geeft het doen van die trainingen meer kans dat je ernstige gezondheidsproblemen krijgt, dan wanneer je het niet doet. Maar over survival lezen is in elk geval wel goed.

  13. Aangezien je nog jong bent nog een serieus advies.

    Zorg dat je je opleiding afmaakt, een goede beroepsopleiding doet waar nog werk in te krijgen is. Hoe beter/langer je naar school gaat hoe hoger later je loon is. Loon heb je nodig om een en ander aan te schaffen, voor jezelf te kunnen zorgen, zelfstandig te kunnen zijn.

    Je beste prep nu is dus, een goede inzet voor schoolresultaten. Dat is minder spannend dan een vuurtje stoken in een bos,dat snap ik. Maar op dit moment wel je grootste prioriteit.

    Ik ben het er mee eens. Maar een wetenschappelijke opleiding heeft ook voordelen.
  14. @Wilbert, je leest echt niet goed he...Elk en Nido, kan je gewoon in de winkels vinden. ELK bij supermarkten en Nido bij toko's. Bovendien heb ik er een linkje voor online bestellen bijgedaan. En in mijn optiek kan de gemiddelde vijftienjarige dat prima uitzoeken. Tieners zijn namelijk niet achterlijk.

    Heb je wel eens babymelkpoeder genomen? En? Smaakt het, kan je het wegkrijgen? Ik hoef geen ongekookt meel tot me te nemen om te overleven, ik red me liever met wat er in de natuur nog is, zoals paddenstoelen, of met betere voorbereidingen dus met wat ik meeneem of op voorraad heb.

    Slaolie is niet de beste olie, waarschijnlijk de enige die jij in huis hebt.

    Als je dan opties wilt geven, geef dan ook opties en niet alleen wat jij met je beperkte inzicht goed genoeg vindt. Je kan taalkundig dan schrijven, dat jijzelf slaolie gebruikt, en waarom je dat doet, dan houdt je het bij jezelf in plaats van jouw normen op te leggen aan beginnende en nog te goedgelovige preppers. Dat is dan ook de reden dat ik hier even zo tekeer ga. Je manier van communiceren en je adviezen laten een groot gebrek aan inzicht en vaardigheden zien. Ik zou het sneu en gevaarlijk vinden als nieuwe of jonge preppers op basis van wat jij zegt/oplegt verkeerde keuzes maken.

    Vandaar ook mijn oprechte oproep aan deze nieuweling alles te controleren wat er gezegd wordt.

    Als Marten zich door mij gekleineerd of beledigd voelt, kan hij dat zeggen.

     

    Ik raad regelmatig aan om zelf dingen uit te proberen via training, en om zelf kennis te vergaren en te controleren. Daarom onderbouw ik mijn berichten ook vaak met weblinks als bronvermelding.

     

    Babymelkpoeder vind ik zelf smakelijk genoeg voor tijdens een ramp en vind ik geen gevaarlijk advies. Ook pool-kleding of warme ski-kleding lijkt me niet gevaarlijk voor als de verwarming uitvalt of voor in een bug out bag.

     

    Het advies aan een tiener om tijdens een ramp paddestoelen te eten uit het bos, vind ik meer discutabel dan het meenemen van bijvoorbeeld pindakaas en suiker in een bug out bag. Pindakaas en suiker worden ook door buitenlandse hulporganisaties regelmatig uitgereikt als noodvoedsel bij rampen, beide in een lichtgewicht plastic verpakking.

  15. Stuudje: "Het is nu april, poolkleding heb je echt niet nodig nu."

     

    Als ik nu buiten zou moeten slapen, onder een brug, in een zelfgemaakte hut, of in de regen onder een poncho-tarp, wil ik wat warms aan. En preppen doe je ook voor de winter.

     

    Stuudje: "Babymelkpoeder preppen bijvoorbeeld is onzin, tenzij je een baby bent of hebt. Als je al melk wilt maken neem dan gewoon de in de winkels en toko's verkrijgbare melkpoeder, bv van het merk ELK of NIDO."

     

    Dat is ook een prima optie, maar Elk bevat minder vet en calorieën dan baby-melkpoeder en is denk ik moeilijker te vinden als je 15 jaar bent. Waar kun je NIDO kopen?

     

    Stuudje: "Wilbert legt niet uit wat je met die olie, melkpoeder suiker en meel kan doen zonder te koken of bakken(zijn advies was immers dingen preppen die je niet hoeft te koken en bakken) Rauwe meel, suiker en melkpoeder eten lijkt me niks, dus wat je er wel mee moet als je niet kan koken en bakken is mij een raadsel."

     

    Tijdens een ramp kun je vaak wel bakken op een houtvuurtje. Je kunt van meel, suiker, pindakaas, melkpoeder, water en slaolie iets lekkers bakken, maar je kunt het tijdens een ramp ook mengen en ongekookt eten. Dat is veilig en kan je in leven houden. En als je een paar dagen buiten hebt rondgelopen in de regen zonder te eten, is dat dat zelfs lekker. Probeer maar eens.

     

    Als je denkt dat je dat toch niet lust in een noodgeval, kun je natuurlijk ook een soort koek en snoeprepen in voorraad nemen, maar dat blijft denk ik minder lang goed dan meel, suiker en slaolie, en moet je dus vaker rouleren.

     

    Slaolie heeft nog veel meer toepassingen zoals huidverzorging, vis bakken, tinder bij vuur maken, leer waterdicht maken in geval van nood, brandstof in een zelfgemaakt olielampje, enzovoort.

     

    Stuudje: "Wilbert vraagt niet na of je voor een bug-in of bug-out gaat. Blijkbaar denkt hij dat je als een dolle hond je huis uit rent met een rugtas als er ook maar iets gebeurt. Die kans is niet zo groot."

     

    Ik heb in verschillende andere topics gezegd dat een bug in meestal beter is dan een bug out. Het gaat om opties.

  16. Een bug- in lijkt mij het handigst, zo heb je alles wat je hebt geprepped bij je en kan je meer gebruiken dan dat je een maar beperkte ruimte hebt in een BOB. Maar dit is mijn mening
    Thuisblijven heeft heeft meestal de voorkeur bij een ramp, maar soms is dat niet mogelijk. En de inhoud van een bug out bag kun je ook gebruiken als je thuis blijft.
  17. Dus zorg voor een goede conditie(daar kunnen je ouders vast geen bezwaar voor vinden) leer knopen maken, leer bomen en andere natuur kennen en herkennen, zoek eetbare planten en paddenstoelen op, al met al heb je voorlopig nog een hoop te doen.
    Ik denk het het moeilijk is om onderscheid te maken tussen eetbare en zeer giftige paddestoelen.
  18. -waterfilter en watervoorraad

    - eten in blikken en zakken

    - gasbrander (kookstel)

    - uitgebreide ehbo kit met extra verband en pleisters - pijnstillers, en andere medicijnen

    - gereedschap

    - touw, ductape

    - verwarming voor je huis

     

    Verstuurd vanaf mijn LG-E460 met Tapatalk

    Begin met het verzamelen van kennis via betrouwbare informatiebronnen. Kennis weegt niks en neemt geen opslagruimte in beslag.

     

    Zolang je in het huis van je ouders woont, moet je je houden aan hun huisregels, ook al vind jij die regels misschien onverstandig of onterecht.

     

    Kies voor een noodvoorraad voedsel dat je niet hoeft te koken of bakken. Je kunt bijvoorbeeld een noodvoorraad onder je bed leggen van een bus babymelkpoeder, een fles slaolie, een plastic zak suiker van een kilo, en twee jerrycans met water van elk vijf liter. Daarmee kan jullie gezin wat langer in leven blijven dan met de voorraad in de keuken. Voedsel in blikken of glazen potten is te zwaar voor in een bug out bag.

     

    Verwarming van je huis kun je vervangen door pool-kleding of zeer warme ski-kleding. http://preppers.nl/forum/threads/9458-Winterkleding?highlight=winterkleding Die kleding kun je bewaren in een grote bug out bag van 75 liter, en deels daarop vastgebonden.

     

    Gereedschap is alleen handig als je het bij je hebt. Een middelgrote multitool met zaagje erin, is een geschikte lichtgewicht gereedschapsoptie in een bug out bag.

     

    Vervang een kampeerbrandertje plus bijbehorende brandstof in een bug out bag liever door extra winterkleding. Als je in een uiterste noodgeval voedsel moet koken, kan dat op een houtvuurtje, maar voorkom dat er bosbrand ontstaat.

     

    Een kooktoestel oftewel kampeerbrandertje vind ik pas verantwoord vanaf achttien jaar. En dan nog moet je er veel over hebben gelezen. Je kunt tijdens een kampeervakantie blikgroente eten en ander voedsel dat je niet hoeft te verwarmen. En dat kun je aanvullen met een portie patat van de snackbar.

     

    Een spiritusbrandertje oftewel "alcohol stove" heeft risico's, maar is veiliger dan een kampeerbandertje op gas of benzine. http://zenstoves.net/ Vul geen spiritus bij als het brandertje nog heet is. Vul spiritus bij via een klein plastic potje van 50 ml, dus niet direct uit de fles. Een spiritusbrandertje is alleen geschikt voor gebruik buitenshuis, want een vloeistofbrand in een woonhuis is moeilijk te blussen.

     

    Preppen is nuttig en leuk, maar het is niet zonder risico's: http://preppers.nl/forum/threads/9252-Het-risico-van-obsessief-preppen?highlight=obsessief

  19. Eh ...... heeft iemand enig idee hoe je makkelijk voormalig-met-sojaolie-gevulde jerrycans kan reinigen zodat ze voor drinkwateroplag gebruikt kunnen worden? De moeilijke manier ken ik al.... haha:rolleyes: :D

     

    Ik zou geen agressieve chemicaliën gebruiken die misschien deels worden opgenomen in het plastic. Bovendien kosten die chemicaliën ook geld.

     

    Een 10-liter jerrycan kost 8 euro bij de Gamma. Een 20 liter-jerrycan kost daar 10 euro, maar is te groot om te dragen als je ziek wordt of gewond raakt, en is te groot om op een fiets te vervoeren. http://www.gamma.nl

     

    Als je dat te duur vindt, kun je een aanbieding zoeken bij kampeerwinkels, dumpwinkels, landbouwwinkels, enzovoort. Let er op dat je een jerrycan koopt, die geschikt is voor drinkwater.

     

    Als je goedkoop uit wilt zijn, kun je de jerrycans gewoon telkens opnieuw langdurig laten weken in heet sop met veel vaatwasmiddel. Maar dat kost je wel werktijd, heet water en vaatwasmiddel. Een andere oplossing is het beperken van je drinkwatervoorraad tot bijvoorbeeld 20 liter per persoon. Jerrycans kunnen barsten als het water erin bevriest, dus bescherm ze tegen vorst.

  20. 'Rabbit Snare' posted the following comment to this video on Youtube:

     

    "Do any of you AJ-fanboys actually KNOW what happened here? The rancher had been illegally grazing his cows on federal land for decades without paying fees like everybody else had to - apparently, this rancher thinks he's special and the rules don't apply to him. It's kind of like me sneaking into my neighbor's garden to collect vegetables - just because I've been doing it for years doesn't give me the right to do it. The federal land does not belong to him - it belongs to everybody. Finally, the government went to collect - he pays, he gets his cows back. So his buddies get together and turn it into a showdown. Now the rancher doesn't believe the federal government has any right to exist. Fine. He doesn't have to pay taxes. In return, he doesn't get to vote. He's never allowed on a highway or to call 9-11 in an emergency. If another rancher decides to take over his farm, he can call his buddies in for help (unless, of course, his buddies are the ones taking over his farm). He's on his own. Let's see how he likes it then. Kudos to the officers there who showed restraint and didn't let the bullies turn it into another Waco."

    • Leuk 1
  21. Dit doet me denken aan die lachwekkende reclame campagne: Denk vooruit! Nee, sorry, het initiatief was okay, maar het noodpakket dat werd uitgedeeld -sorry- VERKOCHT aan de mensen was werkelijk lachwekkend.
    De overheidsadviezen over het noodpakket waren indertijd een enorme stap vooruit in de houding van de overheid op het gebied van rampen. De concrete invulling van dat noodpakket kan nog wel sterk worden verbeterd en aangevuld.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...