Ga naar inhoud

The lonely prepper

Lid
  • Items

    206
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door The lonely prepper

  1. Tot dusver heb ik dit topic maar overgeslagen, vanuit een vrees voor teveel onderbuik. Maar kom op @doom et al.. Ik dacht dat 'ze' juist van hier naar daar gingen om daar mee te vechten?! Nu hoor ik dat we elk moment overspoeld gaan worden door terroristen? Kom op jongens, zet die TV uit, ga een goed boek lezen ofzo.

     

    Begrijp me niet verkeerd, ik vind religie ook achterlijk, maar dat moet iedereen maar voor zichzelf weten. Als ik in een land zou wonen dat door het Westen kapot gebombardeerd is zou ik niet willen vluchten naar de 'dader', maar wat voor keus heb je? Ik kan het heel goed begrijpen als er jongens tussen zitten met wraakgevoelens. Ook moslims zijn mensen. Dan nog schat ik de kans groter dat ik de loterij win, dan dat ik om het leven zal komen door een terroristische aanslag, en daarbij moet worden opgemerkt dat ik nooit loten koop.

  2. @lewieke, natuurlijk moet je uitkijken als je via Marktplaats koopt. Ik heb dat een paar keer gedaan door te wachten tot er iets in de buurt wordt aangeboden, dan spreek ik bij de verkoper thuis af en fiets ik erheen. In mijn regio (groot Amsterdam) is er altijd wel wat te koop. Door bij de verkoper af te spreken betaal ik geen verzendkosten, ik laat geen papieren sporen van de transactie na, en het geeft me een beetje vertrouwen niet opgelicht te worden, want dan weet ik waar de oplichter woont om verhaal te halen. Ik koop alleen goudstukken waar ik bekend mee ben, zo ben ik er vrij zeker van dat ik echte munten koop. De mogelijkheid dat ik in de loop der tijd een of enkele vervalsingen heb gekocht sluit ik niet uit. Ik denk dat dat risico sowieso nooit helemaal uit te sluiten is.

  3. @Lekker,

     

    zelf bezit ik zowel munten als baren. Voor mij is de premie het belangrijkst. Ik koop dus steeds goud dat op dat moment het dichtst tegen de spotprijs aanzit, soms zijn dit munten (vaak via Marktplaats), soms baren. Ook vind ik het belangrijk om kleine en grote goudstukken te hebben, als ik ooit een beetje goud wil verkopen hoef ik niet meteen een grote baar in te wisselen.

     

    Behalve gouden tientjes, gouden ponden en Maple Leafs, heb ik ook gouden dukaten. Deze munten zijn mijn favoriet, ze zijn klein, hebben een hoog goudgehalte (.983), en zijn soms tegen spotprijs verkrijgbaar.

  4. Voor 17€ heb je zo'n ding en daar zit je over te dubben? Als je buikgevoel zegt dat het interessant is moet je het gewoon doen. Maar niet één. Koop er dan 10 of 100. Sowieso lijkt het stijgenspotentieel van zilver me veel hoger dan dat van goud momenteel. De prijzen zijn zo laag dat verschillende mijnen zullen stoppen met ontginnen. Dat kan het aanbod beperken. Zodra er wat meer industriële vraag is, is er gelijk een tekort op de markt... . Ook platina (dat normaal dubbel zo duur is als goud) kost momenteel ongeveer evenveel als goud. De kostprijs is ongeveer hetzelfde als die van goud maar het stijgenspotentieel is dubbel zo groot. Het nadeel is dat zilver met grote commissies verkocht wordt en platina niet vlot verhandelbaar is.

     

    Sorry maar volgens mij klopt het niet wat je zegt over platina. Ik kan zo snel geen grafiek (http://platinumprice.org/platinum-price-history.html, https://www.goldrepublic.nl/platinaprijs?period=5year&units=kg&currency=EUR&type=line) van de platinaprijs vinden die verder terug gaat dan vijf jaar. Maar zover ik weet was platina bijna altijd goedkoper dan goud. Zo nu en dan kwam de prijs weleens boven die van goud, wat de afgelopen jaren ook gebeurde. Maar de prijs is voor zover ik kan nagaan nooit het dubbele ten opzichte van goud geweest. Zo zijn er vroeger bijvoorbeeld gouden ponden vervalst door het goud deels te vervangen voor platina, dat nagenoeg hetzelfde gewicht heeft, die vervalsingen waren dus meerdere keren in de geschiedenis meer waard dan een echte munt.

     

    En het stijgingspotentieel is dus ook niet perse groter dan goud. Behalve bovenstaande, platina is heel anders dan goud. Goud is deels grondstof, maar ook een monetair metaal. Zilver zit in zekere zin tussen goud en platina in, omdat het in mindere mate een monetair metaal is, platina is niet monetair. Dat betekent dus dat platina eerder stijgt als de industriële vraag stijgt (flinke economische groei), terwijl goud zal stijgen bij een reset, of hoe we het scenario ook noemen waarbij alle waardepapieren waardeloos zullen blijken. Zilver zou in beide scenario's goed kunnen presteren, maar van platina ben ik dus minder zeker.

  5. Ok @Jacob, dus als ik je goed begrijp maakt het jou niet uit, kopen op de top, verkopen op het dieptepunt? Me dunkt dat het toch verstandig is de spotprijs in de gaten te houden als je in de markt bent om te kopen of verkopen. In de tussentijd, rustig laten liggen dat goud, en laat je niet gek maken door de spotprijs. En wie de goudprijs volgt snapt dat we nu redelijk aan de onderkant zitten (ja het kan altijd lager) dus een prima prijs om te kopen, met goud verkopen zou ik even een paar maanden wachten. Want wie de goudprijs volgt weet ook dat de zomermaanden relatief zwak zijn voor goud, en het najaar meestal de beste periode. Jij kijkt hierop neer (?), maar misschien ga je wel voor dat dubbeltje korting als je in de supermarkt staat?

  6. Ach er waaien wat pannen van het dak, en hier en daar valt een boom om. Dat zijn we toch wel gewend in dit landje. TV maakt er weer een spektakel van, en velen zien het als een evenement. Verstandige mensen gaan niet de weg op, en dan loopt het wel los.

     

    Eerst doe je alsof t niks is, dan zeg je dat verstandige mensen de weg niet op gaan?! Juist omdat ik ook altijd die heisa rond een weeralarm voor wat wind of sneeuw altijd wat overdreven vind, en omdat ik vandaag moest werken, ben ik gewoon op de fiets gestapt. Op het traject (12km) drie forse bomen zien liggen, toch niet niks. In de Zaanstraat (Westerpark) was de weg bijna versperd, in het Westelijk Havengebied lagen twee grote bomen van de weg af, met kluiten van wel twee meter in de lucht, één zelfs inclusief wat bestrating. Op de route hing één grote tak half afgebroken recht boven het fietspad, daar heb ik toch even wat harder onderdoor gefietst, had misschien beter eromheen gekund, maar ik had haast om de pont te halen.. Misschien moet ik concluderen dat ik blijkbaar niet tot de verstandige mensen behoor.

  7. Ok, ik doe ook even een ´duit in het zakje´. Het valt me op dat de toon op dit topic een beetje negatief is, de meerderheid vindt het idee van een ´preppermunt´ onrealistisch, en ik moet zeggen, misschien is pepermunt een beter idee. Nee grapje. Ik bedoel dat ik ook niet helemaal begrijp waarom we nu opeens allemaal aan de rijksdaalders moeten, terwijl we dan toch weer zoveel gram voor die geit willen hebben en die rekenmachine nodig hebben. Dus waarom niet gewoon een of een paar kilo aan junksilver als onderdeel van je preps hebben? Zelf beschik ik over een vrij ruime sortering dubbeltjes, kwartjes, 1/2 guldens, guldens, rijksdaalders en tientjes. Van zowel voor en na de oorlog, dus twee soorten guldens, rijksdaalders en tientjes (die tientjes zijn allemaal van na de oorlog, maar wel in twee soorten met verschillend gewicht).

     

    Waarom zou zilver relevant zijn? Ik prep voornamelijk vanuit een besef van naderend financieel onheil, door jarenlang monetair mismanagement. Ik zie de kans nog steeds heel groot dat we een SHTF gaan meemaken waarbij je een brood kan kopen voor meer euro's dan je mee kunt torsen. Misschien lukt het nog met een kruiwagen. Ik denk dat mensen dan heel snel de waarde van zilver zullen kennen, gewoon omdat de bakker in plaats van die kruiwagen in euro's ook bereid is om een zilveren kwartje aan te nemen.. Als je met je mooie Maples aankomt zal hij je vast met alle egards ontvangen, de vraag is of je dan wisselgeld of meer broden krijgt, of als de bakker eerlijk is geeft hij je genoeg broden om een hoop vrienden te maken. Tuurlijk, een blik bonen, een wc-rol, pakje sigaretten, aansteker, dergelijke zaken zullen het goed doen als ruilmiddel, maar waarom niet ook wat zilver? Of hebben jullie allemaal één ding om te ruilen, óf wc-papier (Berts?), of witte chocolade, of AAA-batterijen?

    • Leuk 1
  8. 4000 ton lijkt me buitenproportioneel veel. Dit zou je in exportcijfers uit andere landen moeten kunnen opmaken. Staat ook niet in verhouding tot de hoeveelheid Goud die wordt gedolven, de hoeveelheid Goud die industrieel wordt gebruikt en de hoeveelheid Goud die Rusland, Venezuela en andere landen hebben aangekocht.

     

    Ik baseer me op Koos Jansen: 'Forecast the optimal gold reserve capacity in the next 20 years. The conclusion is: 2020, China’s gold optimal reserves should be 5,787 tonnes – 6,750 tonnes. 2030 should be 8,995 tonnes – 10,532 tonnes.' Zie grafiek in het artikel onder dit citaat, geschatte goudreserve van China in 2015: ca 4000 ton.

    https://www.bullionstar.com/blogs/koos-jansen/pboc-gold-purchases-separating-facts-from-speculation/

  9. Volgens mij hebben landen nog steeds flinke goudreserves (bron: http://www.futuresmag.com/2014/08/28/top-20-largest-gold-reserves-country-2014-edition?page=13 )

     

    In de de top 20 van landen met goud staat onder meer:

     

    13: ECB - 503 ton goud (hiervan is een deel van 'ons')

    10: NL - 612 ton goud (bron: http://www.tradingeconomics.com/netherlands/gold-reserves ons aandeel is 4,0035% gelijk aan 24 ton goud; weet niet of het zo werkt)

    6: Rusland - 1208 ton goud ( dat volgens de laatste update: http://www.tradingeconomics.com/russia/gold-reserves )

    5: Frankrijk - 2814 ton goud

    3: IMF - 2814 ton goud (hiervan is ook een deel van 'ons', omgerekend naar stemrecht zo'n 2,08%, zo'n 58,53 ton goud; weet niet of het zo werkt)

    2: Duitsland - 3384 ton goud

    1: VS - 8134 ton goud

     

    (En verder in het lijstje ook nog Portugal, Spanje, Zwitserland en Italie).

     

    Vooral Rusland http://www.tradingeconomics.com/russia/gold-reserves en Turkije lopen goud aan, terwijl China en India gelijk zijn gebleven sinds 2012: http://www.tradingeconomics.com/china/gold-reserves en http://www.tradingeconomics.com/india/gold-reserves ! Verder zijn de meeste genoemde landen stabiel gebleven. Nou is Rusland niet echt een land dat je serieus kunt nemen in economisch beleid, maar de aanname dat India en China goud aan het aankopen zijn klopt niet. Als je kijkt naar de verhoudingen goud in de wereld, dan ligt het verreweg het meeste goud in de VS en in Europa. En de vraag is wat je eraan hebt. Rusland koopt momenteel goud op, maar hun totale reserves dalen http://www.bloomberg.com/quote/RUREFEG:IND ...

     

    Hoewel ik het verstandig vind dat zowel landen als burgers in goud / zilver investeren denk ik dat het onverstandig is om het als regulier betaalmiddel in te voeren. Schuldpapier (dat is in feite geld) werkt veel handiger in de fijnmazige economieën vandaag de dag. Een zilveren munt kun je inwisselen voor 20 broden, maar dat staat helemaal niet in verhouding tot elkaar. Je kunt goederen en diensten veel exacter waarderen. Verder noem je een paar zeer uitzonderlijke situaties zoals Zimbabwe en Duitsland. Maar dat zijn uitzonderingen op de regel die alleen aangeven dat het handig is om naast reguliere betaalmiddelen ook andere soorten ruilmiddelen zoals Goud en Zilver te hebben. Ik zie goud en zilver niet zo snel reguliere betaalmiddelen worden omwille van allerlei praktische redenen. Bovendien daalt momenteel de waarde van zowel goud en zilver waardoor je dus koopkracht verliest (en die je wel nodig hebt om andere Preppersspullen te kopen). Met die wetenschap vraag ik me nog steeds af hoeveel goud of zilver handig is om te hebben. Is 500 gram zilver en 10 a 20 gram goud (verdeeld over baartjes en munten) een mooie voorraad?

     

    Waarom kun je Rusland niet serieus nemen, als het gaat om economisch beleid? Omdat ze nauwelijks (staats-)schulden hebben? Omdat het een surplus-land is? Omdat ze liever goud aanhouden dan dollars? Omdat je er gecompenseerd wordt voor inflatie als je je geld op de bank zet (ze geven daar rente!)? Verklaar je nader.

     

    En je stelt dat China en India geen goud aankopen?! Samen kopen ze de wereldwijde goudmijnproductie op! Ik ben even te lui om er links bij te zoeken, dat doe je maar lekker zelf. Overigens heb ik het over particuliere aankopen, dat staat los van wat de centrale banken kopen. Maar inderdaad, officieel heeft de Chinese centrale bank al jaren niks bijgekocht, toch wordt door de meesten aangenomen dat ze wel degelijk grote hoeveelheden goud hebben bijgekocht, hoeveel weet niemand. Schattingen lopen uiteen, ik denk dat 4000 ton reëel zou kunnen zijn.

     

    Goud gebruiken in het dagelijks betalingsverkeer is misschien een beetje omslachtig, al is er nu bitgold. Maar heb je je weleens verdiept in de functies van geld? Behalve een ruilmiddel is geld ook een rekeneenheid en waardeopslagmiddel. Wat stop je liever in je matras, Euro's, Dollars, Yen? AAA-staatsobligaties? Ik houd het op goud.

  10. Vanaf volgende week dinsdag bij de Ekoplaza: Royal Green Kokosolie voor de halve prijs (!!). 2500ml voor €11,24. De kokosolie is wel vaker in de aanbieding, maar dit is de eerste keer (voor zover ik weet) dat ze 50% korting geven, een niet te missen aanbieding dus voor kokosolie gebruikers!

     

    Zoals bij de meesten inmiddels bekend kan kokosolie voor zeer veel verschillende toepassingen gebruikt worden, zowel inwendig als uitwendig, zowel koud als verhit. En het is natuurlijk lang houdbaar, dus zeker interessant voor preppers!

     

    http://www.ekoplaza.nl/aanbiedingen/volgende-week/

  11. @lonely wolf, ik heb de link even doorgenomen, en voor zover ik lees lijkt kurkuma verschillende kwalen te kunnen verlichten, maar bij hoge doseringen verandert het DNA waardoor kanker zou kunnen ontstaan. Ik denk dat dit alles best goed zou kunnen kloppen, maar we hebben het hier niet over grote doseringen. Twee eetlepels kurkuma wordt verdund met de andere ingrediënten, en dan neem je daar een eetlepel per dag van. Dan zit je ruim onder de maximale dosering uit je link, behalve misschien als je daarnaast ook de hele dag Indiaas eet.

  12. Ja dit vind ik ook erg interessant, vooral omdat ik de ingrediënten op mierikswortel en appelazijn na, veel gebruik in de keuken. Eigenlijk gewoon de gezonde basis wat voeding betreft. Van de meeste ingrediënten is al lang bekend dat deze bijzonder gezond zijn. Ben benieuwd naar de werking ervan in deze geconcentreerde vorm, dus ik zal het recept zeker uitproberen. Bedankt dus @Flow! Ik ga het proberen met Madame Janette pepers, maar ik twijfel toch of ik het niet met één peper zal doen in plaats van twee, want zoals je wellicht weet, vergeleken met deze pepers zijn chilipepers net zoete paprika's. Maar jij zegt wel stellig dat je de heetste pepers moet nemen die je kunt vinden.. Weet je dat zeker?

  13. Tja, @PeterBaarman, je valt wat met de deur in huis met je post, en het lijkt alsof je wat overhaast in goud bent gestapt en nu ga je je in risico's verdiepen en begin je bang te worden opgelicht te zijn? Ik denk dat je je niet teveel zorgen hoeft te maken. De winkels waar je gekocht hebt zijn volledig van hun goede naam afhankelijk, stel dat ze je goud met wolfraam verkocht hebben en dat komt uit, dan zijn ze hun hele handel kwijt. Maar je weet het natuurlijk nooit zeker, misschien zijn echte en vervalste baren wel zo goed vervalst dat ze door de tests komen.. Als je er echt niet van kunt slapen, waarom wissel je de (grootste) baren niet om voor (kleine) munten? Dat is iets duurder vanwege de wat hogere premies voor kleinere goudstukken, maar hoe kleiner het goudstuk, hoe duurder die te vervalsen zal zijn. Er past namelijk minder wolfraam in, en dus is het goudgehalte hoger. En als je kleine munten koopt (liefst meerdere kopen bij verschillende aanbieders) spreid je de kans dat er vervalsingen tussen zitten. Bedenk ook, als vervalsingen wijd verspreid zouden zijn, dan heb ik misschien wat minder goud dan ik dacht, maar heel veel anderen ook. Dat zou een opwaarts prijseffect hebben, want dan wordt er bijgekocht ter compensatie van het goud dat nep bleek. Ach, ik zou me geen zorgen maken, laat die baren lekker in de verpakking en stop ze weg en denk er niet meer aan.

  14. ´Maar met de aantallen die Apple verkoopt - voor zijn smartphones in het laatste kwartaal ruim 50 miljoen stuks, zorgen de producten voor een schok in de grondstoffenmarkten. De goudprijs zal er, vanwege het enorme oveschot aan goud, niet direct snel door stijgen.´

     

    Wat weten ze bij de Telegraaf dat wij niet weten? Enorm goudoverschot? Ze bedoelen vast dat goud nauwelijks geconsumeerd wordt, maar schijnbaar doelloos in kluizen ligt te wachten op een zinvolle toepassing?

  15. @Charlie, ik wil wel je uitdaging aangaan en wat dingen tegenspreken.

     

    Ik begin met devaluatie, hoezo vaste wisselkoers? We hebben toch vrij bewegende valuta (uitzonderingen daargelaten, zoals de CHF-EUR koppeling, toen die werd losgelaten devalueerden alle andere valuta toch ten opzichte van de CHF?)? En het klopt dat alle valuta fiatgeld zijn, en geneigd zijn tot inflatie, dus zie je die gezamenlijke devaluaties niet zo duidelijk, tot je de lange termijn goudprijs erbij pakt. Want als alle munten devalueren, is dat een de facto revaluatie van de goudprijs. Een forse stijging van de goudprijs maakt de balansen van veel centrale banken weer gezond, maar het lost natuurlijk niet alle problemen op. Een grotere rol van goud in het financiële systeem zal wel een disciplinerend effect hebben, waardoor bergen en dalen van de economische cyclus afgezwakt worden.

     

    Hyperinflatie: de belangrijkste factor is de omloopsnelheid van geld. (maar meestal vooraf gegaan door een significante toename van de geldhoeveelheid, waardoor mensen terecht gaan twijfelen over de waarde van hun papier) Vaak gaan mensen hun geld snel omzetten in reële goederen als ze doorhebben dat die goederen duurder worden. Dit zorgt voor een hogere omloopsnelheid, waardoor de inflatie aangejaagd wordt. Het vertrouwen in een munt daalt, en dan kan het hard gaan. Natuurlijk kan de USD aan hyperinflatie ten onder gaan. Ik herinner me een verhaal van Willem Middelkoop, die vertelde dat Rusland China voorstelde (in 2006 meen ik) om de dollar te laten vallen. China schijnt geweigerd te hebben, omdat zij met hun immense voorraad dollars natuurlijk baat hebben bij een geleidelijke overgang. Of dit waar is weet ik niet, maar het klinkt logisch. Het verklaart ook de fanatieke anti-Rusland propaganda, Putin lijkt minder geduld te hebben dan de Chinezen. Maar het moment komt dat China wel zonder de dollar kan, en als ze dan massaal staatsobligaties gaan verkopen volgt de rest vanzelf.

  16. Bij alles wat ik koop probeer ik me bewust te zijn van de hele productieketen, en probeer ik producten te vinden van hoge kwaliteit, die op een verantwoorde en duurzame manier geproduceerd zijn. Al jaren koop ik geen goedkope confectie meer. En daarmee bedoel ik dan ook 'dure' designmerken die kleren laten maken in dezelfde erbarmelijke omstandigheden als de allergoedkoopste winkelketens.

     

    Het is een behoorlijke zoektocht geweest, maar zoals ook in 'de slag om de klerewereld' even wordt aangestipt, er zijn nog steeds kleermakers in Italie (en Engeland) die kwalitatief hoogwaardige kleding maken. We hebben het dan dus over high end herenkleding, denk aan sartoria als Luigi Borrelli, Cesare Attolini, Raffaele Caruso, Kiton, enzovoorts. Ja, hier hangt een prijskaartje aan, maar als je goed zoekt, zijn er ook in dit segment koopjes te vinden. Bovendien, als je kleding koopt met als doel deze kleding zo lang mogelijk te dragen, in plaats van één seizoen, dan valt de prijs ook wel weer mee. Als je bij een dergelijke kleermaker een pak wilt laten maken, ben je al snel vele duizenden euro's kwijt. Dat past helaas niet in mijn budget, dus ga ik op zoek bij outlets, zo verkoopt yoox.com veel kleren van verschillende sartoria, of ik ga naar de Oger dumpstore in Haarlem, soms heeft Jojo in de negen straatjes wat leuks, en ook op Ebay is er een ruime keuze aan nieuwe ongedragen kleding uit het hoogste segment. Ik heb nooit uitgerekend wat ik per maand aan kleding besteed, maar veel kan het niet zijn, aangezien ik soms maanden niks koop, en dan opeens een jasje voor een paar honderd euro. Toch durf ik te stellen dat het ook met een beperkt budget mogelijk is om zo af en toe iets moois te kopen.

     

    Ook wat betreft schoenen koop ik liever heel af en toe een goed paar, die met goede verzorging een heel leven mee kunnen gaan. Mijn favoriete schoenmaker is Vass in Budapest. Deze schoenmaker geniet wereldfaam van Tokio tot New York, maar in Budapest staat de beste man nog gewoon in zijn eigen winkel, en verkoopt handgemaakte schoenen voor relatief weinig. Afhankelijk van de wisselkoers ben je 400-500 euro kwijt. Wie cash betaalt krijgt een korting van 10%, met groot plezier licht ik zo de corrupte Hongaarse overheid op (de korting is de helft van de BTW die je zo in je zak houdt). Zes jaar geleden kocht ik een mooi paar cordovan (paardenleer gelooid door in dit geval een Canadese looier die geen chemicaliën gebruikt) schoenen, en twee jaar geleden ben ik terug gegaan om ze opnieuw te laten verzolen. Voor 150 euro werden de zolen volledig vervangen, en in een nieuwe doos met nieuwe schoenzakjes en veters werden ze verstuurd naar Nederland. Je weet niet wat je ziet, de schoenen zien eruit alsof ik ze gisteren gekocht heb. Echte kwaliteit waar ik blij van word.

  17. Eerlijk gezegd snap ik niet dat dit nieuws al een dag oud is, maar dit draadje heeft nog maar drie pagina´s. Volgens mij is dit groot nieuws. Een move die ik zeker niet van DNB verwacht had. Het is natuurlijk niet uit te sluiten dat dit (deels) te danken zou kunnen zijn aan inspanningen van het kabinet, of op diplomatiek niveau. In dat geval ben ik voor het eerst sinds tijden positief over onze nationale overheid.

     

    Hoe is het mogelijk, de Duitsers hebben de grootste moeite om wat kruimels uit New York terug te halen, en Nederland doet het stiekem even? 122 ton is geen kattepis. En dat vlak voor het Zwitsers referendum. De kranten lijken het vooral een vertrouwenskwestie te vinden, in de zin van gevoelsmatig, niet rationeel. Een vertrouwenskwestie is het zeker, ik zie dit als een transatlantische breuk, een toenadering naar het Oosten, een nieuwe post-USD wereldorde. Of draaf ik nu door? Dan is het in elk geval een internationale bankrun in ontwikkeling? Het kwam wat later op gang dan ik verwachtte, na de repatriëring van het goud van Venezuela en de pogingen daartoe van onze oosterburen.

     

    Ik zie de ontwikkelingen de komende maanden met spanning tegemoet.. Is dit het begin van de nieuwe bullmarket?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...