Ga naar inhoud

appelflapje

Lid niveau 2
  • Items

    692
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    4

Berichten die geplaatst zijn door appelflapje

  1. Haai,

    @Dimidrie Bedankt voor je antwoord! Ik heb ook zitten kijken aar de Wouxun kg-uv950p, erg mooi. Uiteindelijk toch verder gaan kijken gezien de missende batterij optie.

    @Communicator Dat vond ik inderdaad ook een behoorlijk nadeel. Aan de andere kant, voor een thuis opstelling zijn er natuurlijk genoeg mogelijkheden om meer vermogen te krijgen. Voor een bug out of offgrid situatie is er denk ik sowieso niet echt een optie om met veel vermogen te zenden.

     

    Groetjes,

     

    Appelflapje

  2. Haai,

     

    Ik zit al enige tijd rond te kijken voor een zo compleet mogelijke radio die geschikt is voor bugout/offgrid. Na lang zoeken en vergelijken kwam ik uit op de Yaesu FT-817ND. Deze is ook in de eerste post vermeld :). Ik heb al twee porto's Midland alan42 en een 42 multi. Een Bearcat uniden 60xlt2 scanner en een midland bakkie. Ik zoek een radio die zowel in huis als buitens huis off grid te gebruiken is. En deze moet ook bruikbaar blijven in geval van stroom uitval/griddown. Tenslotte zijn grote accu's en dergelijken gewoon niet goed op te laden als er geen elektrischiteit is. De batterijen kan ik simpel opladen met mijn goalzero paneeltje. Ook al zal ik voornamelijk luisteren vind ik wel dat het mogelijk moet zijn op zo veel mogelijk banden te kunnen zenden.

     

    Mijn voorlopige idee van een set is als volgt, de Yaesu FT-817ND, met de YF-122s ssb uitbreiding. Daarbij wil ik de LDG Z-817 autotuner aanschaffen. Omdat ik wil dat de radio ook te gebruiken is door iemand die er 0 verstand van heeft, dan is het zo simpel als op het knopje drukken, even wachten en gaan....om het zo maar even te zeggen. Als antenne heb ik de D-original outback 2012 antenne op het oog. Dit is een mobiele antenne met de volgende ontvangst en zend mogelijkheden 2M/4M/6M/10M/11M/12M/ 15M/17M/20M/30M/40M/80M. Ik heb nog geen vaste antenne gevonden. Wellicht kunnen jullie mij daar bij helpen?

     

    Het is een vrij dure set/oplossing. Echter wil ik graag één keer en set aanschaffen die mij zo veel mogelijk functionaliteit geeft, in plaats dat ik na een jaar of wat weer aan het zoeken ben omdat het toch niet bevalt.

    Het punt is wel dat de 817 alleen op 5W zend. Echter zijn er natuurlijk ook niet zo veel andere mogelijkheden als je op batterijen werkt.

     

    Ik hoor graag wat jullie van mijn voorlopige idee vinden, en wat ik eventueel zou kunnen veranderen.

     

    Groetjes,

    Appelflapje

  3. Naast uitgebreide ehbo en reanimatie cursussen kan ik niet zo gek veel cursussen/opleidingen vinden waarvoor je niet al minstens spoed eisende hulp arts moet zijn. Zelf zit ik in de boeken van de opleiding hbo verpleegkunde. Dit geeft in ieder geval een hoop basis kennis.

     

    Er is zoals je al aan geeft in bijvoorbeeld Amerika een hoop andere trainingen. Hier is dat toch een stuk meer aan banden gelegd.

     

    Voor zover ik weet (ben er niet heel erg ingedoken) is verpleegkunde toch wel de basis van alles. Dat kan ik door mijn eigen situatie jammer genoeg niet volgen. Echter zijn de boeken gewoon te koop. Dus kennis op doen kan je altijd. Ervaring is daar in tegen moeilijk op te doen.

  4. Haai @Nomad_404,

     

    Fijn dat je vinger in zo verre nog heel is :). Ik snap helemaal dat je nu je ehbo set wil verbeteren. Ik las je antwoord over de CAT tourniquet. Ik bedoelde juit dat de SWAT tourniquet erg breed is en niet zelf aan te leggen is. De CAT is dan de betere naar mijn mening. Wellicht vat ik je tekst verkeerd op. Maar ik heb nu het idee dat je juist opnieuw gaat kijken of de cat wel de juiste is.

     

    Met de tactical gear bedoelde ik meer om niet gelijk los te gaan met dingen als pneumothorax naalden om een klaplong te verminderen/verhelpen. Omdat nogal de 'stoere' dingen zijn op youtube enzo :). Maar inderdaad dingen als celox en een israeli bandage vallen daar vind ik niet onder.

     

    Oogdouche is ook super. Ik had zelf laatst een 500ml fles bij bhv4all gekocjt voor 6.50. Koste echt geen drol. Wat bedoel je met intubeer dingen?

     

    Dit is mijn IFAK: http://preppers.nl/forum/threads/11733-Appelflapje-s-IFAK-(Individual-First-Aid-Kit)

     

    Ik weet nog niet of ik mijn grote FAK online zet. Dat kost wel wat tijd om allemaal te fotograferen enzo. Ik kan je wel in een PM wat info sturen natuurlijk.

     

    Groetjes,

     

    Appelflapje

  5. Haai,

     

    Ik wilde mijn IFAK graag delen. Ik heb er in dit subforum al een heel aantal voorbij zien komen. Hier wil ik de mijne graag aan toevoegen.

     

    De tas zelf is een "101inc Molle medic pouch" in het zwart. Hier heb ik zelf het rode handvat en de ritskoordjes aangemaakt. Aangezien de kitskoortjes van die er orgineel opzitten nogal crappy zijn, en ik geen goede manier had om de tas goed beet te houden heb ik het handvat er aangemaakt. Een simpele cobra stitch.

    20141207_213723.jpg.53d4aeecd181424dcbc71a79400ec0e6.jpg

     

    Als je de pouch opent heb je het volgende aanzicht. Los liggen hier 2 mondmaskers in voor eigen bescherming tegen bloed, tape, een scheermesje, een flesje van 10ml betadine en een beademingsmaskertje, voor beademing bij reanimatie.

    20141207_213805.jpg.96bc5c8a60ef95b303a1922b27d07436.jpg

     

    Dan gaan we verder met het kijken naar de inhoud van de "achterzijde" van de tas. Van links naar rechts zie je eerst een 15cm Israeli bandage, een set zwarte nitril handschoenen in maat M, een schaar die geschikt is om door zware materialen heen te knippen. Rechts zit een CAT tourniquet die reeds klaar is gemaakt voor het aanbrengen met één hand. Mocht dit ooit nodig zijn.... Onderin zitten 2x 8cm snelverbanden die op hun plek gehouden worden door twee elastieken.

    20141207_213828.jpg.4a7c0f5eaa3cb3eb439aee3308ad9cd4.jpg

     

    Dan kijken we naar de "voorkant" van de tas. Vanaf boven naar beneden tref je eerst twee tampons aan. Deze zouden eventueel gebruikt kunnen worden bij een steekwond. Een vacuümpompje voor het uitzuigen van een insectenbeet. Een ampul met fysiologische zoutoplossing voor als je bijvoorbeeld vuil in je oog hebt, of om een wond op enige manier te kunnen spoelen. Een sharpie stift om eventueel de tijd van het aanbrengen van de tourniquet aan te geven. Of om andere informatie op te schrijven. Onder de sharpie bevinden zich drie mondspatels. Deze kunnen gebruikt worden om iemand zijn of haar tong op zijn plek te houden. Of om een vinger te spalken. Een tweede set zwarte nitril handschoenen in maat M. Onder de handschoenen bevind zich nog een ziplock zakje met de volgende spullen: 2x burnsoothe 3.5gr brandwond gel sachet, 10x pleister diverse afmetingen, 2x 5x5cm brandwond pleister, steristrips, 4x 5x5 gaas kompres. En een kleine pincet.

    20141207_213834.jpg.8ca6d5d691ef2ece19e2358e4165d875.jpg

     

    Onder de voorzijde van de pouch zit nog een vak. Hierin bewaar ik een driekantendoek, een nooddeken en 3 10x10 gaas kompressen.

     

    Uiteraard zijn de CAT Tourniquet en de Israeli bandage niet echt dingen die je vaak zult gebruiken. Toch zijn het middelen die wanneer ze nodig zijn, ook direct bij de hand moet hebben. De ifak gaat standaard in mijn edc tas.

     

    Groetjes,

     

    Appelflapje

  6. Hoi @Nomad_404,

     

    Vervelend dat je op deze manier de tekortkomingen van je EHBO set hebt ondervonden. Goed om te lezen dat je hier wat aan wilt doen. Er zijn flink wat voorbeelden te vinden in het "Gezondheid, medisch en verzorging" subforum. Ik ben begonnen met na te gaan denken over waar ik mijn set precies voor wil gebruiken. In jou geval is dat duidelijk, het stoppen van bloedingen. Ik kan uit je verhaal niet duidelijk op maken of je daadwerkelijk je vingertop heb afgesneden. Of je dus je bovenste kootje kwijt bent, of dat je de top (1 of 2 cm) van je vinger hebt gesneden. Niet dat dat voor nu uitmaakt. Maar ik las dat je het had over Quickclot en celox (deze zijn trouwen niet hetzelfde). Het is super handig, maar ik twijfel of je dat bij dit soort verwondingen nodig hebt. Het bloed goed door, dat weet ik :). Ik heb twee weken terug mijn vader nog staan verbinden die was uitgeschoten met de kaasschaaf en zijn duim opeens een anderhalve centimeter korter was. Echter was de bloeding goed te stoppen met directe druk.

     

    Waar ik in mijn set rekening mee houd is dat deze heel breed inzetbaar is. Alles is goed te pakken. In zowel mijn grote tas als in mijn ifak heb ik er voor gezorgd dat alle spullen met één hand te pakken zijn. Aangezien je nooit weet of je zelf gewond bent. Ook heb ik wat niet steriel gaas in rollertjes op de pak liggen om dat bijvoorbeeld gelijk op mijn vinger te drukken. Dat niet direct alles onder zit.

     

    Wat betreft een tourniquet. Ik ben van mening dat deze, zeker voor een trauma set onmisbaar zijn. En dat dit juist één van de dingen is waarmee je niet moet improviseren. Want wanneer je deze in moet zetten is er ook echt levensgevaar. Ik las dat je het had over een SWAT tourniquet. Echter denk ik dat je beter kunt gaan voor een CAT tourniquet dan de SWAT. Dit omdat je voor de SWAT versie nogal wat ruimte nodig hebt om deze aan te leggen, gezien de breedte van de band. Stel, je hebt een snee in je bovenbeen. Dan heb je wellicht de breedte niet die je nodig hebt om de SWAT tourniquet aan te leggen. Terwijl de CAT Tourniquet in dat opzicht weer een stuk kleiner is. Daarbij is deze met één hand aan te leggen. Daar is bij de swat niet aan te beginnen. Uiteraard zijn ze duur....maar dat is iets wat je er voor over moet hebben.

     

    Ook is het goed kennis op te doen over de middelen die je wilt kopen/gebruiken. Zolang je er zelf maar van verzekerd ben dat je weet hoe je moet handelen als het er op aan komt.

     

    Het klinkt misschien een beetje zeikerig.... Maar steek al je geld in de "tactical" medische spullen. Want dat is vaak niet wat je het meeste nodig hebt. Nu is het met alleen een FAK natuurlijk anders dan een complete algemene set. Maar maak een goede overweging met je aankopen. Ik ben benieuwd wat je gaat aanschaffen ;).

     

    Hopelijk heelt je vinger snel!

     

    Groetjes,

     

    Appelflapje

  7.  

    En @appelflapje zou dit niet iets zijn; http://www.zooplus.nl/shop/honden/hondenkleding/hondenjas/winterjas/260713 een fleece hondenjas? Zolang hij/zij in beweging is zal het allemaal wel meevallen, maar bij een koude nacht buiten is het misschien wel lekker voor de hond.

     

    Super zeg! Ik ben het met je eens dat als het normaal weer is, dat het dant inderdaad allemaal niet zo'n vaart zal lopen. Maar voor echt slecht weer is dit misschien wel een optie. Eens even meten straks. Dankjewel!!

     

    Wat ik ook nog even wilde zeggen. Omdat ik meerdere mensen over voer zie praten. Is dat je meer voer mee moet noemen dan dat je hond normaal gesproken per dag zou eten. Tuurlijk, hij kan met minder. Maar als hij zware prestaties moet leveren staat daar ook meer eten tegen over. Iets wat ik ook even in de groep wilde gooien.

  8. Haai,

     

    Aangezien ik mijn bob aan het samenstellen ben, en het inmiddels vriest heb ik de volgende vraag. Wat voor middelen heb jij in je bob om je hond een "warme mand" te geven in een bug out. Het is in mijn ogen heel belangrijk dat naast jezelf ook je hond warm en zacht kan slapen. Ik ben op het moment erg benieuwd hoe anderen dit oplossen. Ik zelf denk aan een dikke wollen deken. Maar ik ben hier nog niet over uit.

     

    Zelf denk ik niet dat het goed is om er van uit te gaan dat je hond zichzelf wel warm houd met zijn of haar vacht. Zeker niet omdat de meeste honden het grootste deel van de dag binnen zijn.

     

    Ik moet er wel even bij zeggen dat gebruik maak van een bivakzak, grondzeil en tarp (kl poncho) om een tijdelijk onderkomen te maken. Een tent is voor warmte beter, maar als je tot bug out over moet gaan lijkt mij de kans klein dat je de tijd en veiligheid hebt om een tent op te zetten. Op het moment dat je dan snel weg moet om wat voor reden dan ook duurt een tent opruimen te lang. Daarbij ontneemt het al je zicht (en gehoor) op je omgeving. Er moet in mijn geval héél veel gebeuren wil ik mijn huis verlaten. Maar toch wil ik de optie open houden.

     

    Groetjes,

     

    Appelflapje

    • Leuk 1
  9. wij willen doormiddel van deze documentaire het juiste beeld geven van een prepper. Een documentaire word onderbouwd uit interviews, en het idee van appelflapje is een zeer goed idee. die wij alledrie wel graag willen maar met enkel dat maak je geen documentaire.

     

    Hoi Robert,

     

    Als je je documentaire simpelweg wil laten bestaan uit een serie interviews sla je naar mijn mening de plank hélemáál mis. De reden waarom ik dit denk is al volgt. Stel dat je een docu maakt over hoe het is om auto te rijden. Je vraagt 10 mensen hoe het is om auto te rijden. Dan zal je van alle 10 een soort gelijk antwoord krijgen. Echter kan je door alleen te vragen er niet achter komen hoe het daadwerkelijk is om auto te rijden. Je zal dit zelf moeten ondergaan/ervaren én filmen om hier ook echt iets mee te kunnen. Naar mijn mening is dit de manier waarop het voor buitenstaanders het dichtst bij komt. Je kan (naar mijn mening) geen goede documentaire maken op het moment dat je jezelf niet overgeeft aan je onderwerp. Zolang je zelf niet ervaart wat het is kan je dit ook niet naar (zo veel als mogelijk) je publiek overbrengen.

     

    Daarbij hoeft een documentaire helemaal niet alleen opgebouwd te worden uit interviews. Als je nu besluit je project te laten bestaan uit (grotendeels) interviews kan je niet spreken van een documentaire maar een reportage.

     

    Als ik mijn eigen idee als voorbeeld neem kies je eerst een beeld uit de realiteit. Jou eigen realiteit wel te verstaan. Je eigen situatie die niet berekend is op het falen van wat voor voorziening dan ook. Beschikbaarheid van consumptie middelen in winkels, schoon stromend water uit de kraan. Gas en elektriciteit. Wat voor vele gewoon een standaard is. Aangezien het onderwerp van je documentaire preppen is wil je dit ook overbrengen. Wat er vaak in een documentaire gebeurt, is dat je word uitgenodigd om met een bepaalde blik naar een situatie of onderwerp te kijken. Het zou mooi zijn om de kijker eerst jou eigen situatie voor te schotelen. En de kijker vervolgens mee te nemen naar waarin je zelf allemaal te kort schiet om zelfredzaam te zijn. Voor de duur van stel één week. De kijker kan je nadat je het falen hebt aangetoond meenemen in wat je zelf dan kan verbeteren. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je die week natuurlijk ook helemaal zelfstandig moet overleven. Dit bied zowel de eigen ervaring, en laat het ook goed zien. En dat zorgt er weer voor dat de kijker zich je jou situatie kan verplaatsen. In plaats van dat je alleen klinisch voorlegt wat er nog veranderd moet worden. Terwijl je door de stappen "huidige situatie", "ramp", "overleven", "opkrakbbelen" en "wat kan er in het vervolg beter" heen gaat is het denk ik wél zinnig om één of meerdere preppers te interviewen. Aangezien zij reeds kennis hebben over wat hun te doen staat.

     

    Makkelijk is/word het niet. Maar dat is nou juist het mooie er aan. Om een moeilijk project te pakken, en daar vervolgens een mooi resultaat bij neer te zetten.

     

    Graag hoor ik hierover je mening.

     

    Groetjes,

     

    Appelflapje

     

    (ik bedenk me nu eigenlijk dat ik net zo goed zelf een documentaire kan maken xD verloop zit nu in mn hoofd. Ik kan prima videoediten en alle spullen heb ik zelf liggen.)

  10. Een hond laten luisteren adhv gebaren terwijl hij/zij rustig is en naar je kijkt is simpel, hem/haar laten luisteren wanneer ze/hij opgewonden is of met veel externe stressfactoren aanwezig, dat is andere kak :)

     

    Helemaal waar! Daar gaat ook de meeste tijd in zitten. Het behouden van aandacht terwijl er omgevingsfactoren zijn die voor (grote) afleiding zorgen. Er zijn niet veel honden die dat perfect kunnen. Zo zijn er bijvoorbeeld maar weinig honden geschikt voor geleidenhond of assistentiehond. Een typisch voorbeeld van perfecte gehoorzaamheid en aandacht.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...