Ga naar inhoud

scadi

Lid
  • Items

    69
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door scadi

  1. Mijn reactie slaat alleen op narcosegas aanvallen. Of die echt gebeuren valt m.i. te betwijfelen. Ik ben de laatste om te ontkennen dat lieden het op je eigendommen gemunt hebben en dat de overvallen steeds brutaler worden. Ook camperaars worden berooft. Er zijn daarom veel plekken waar ik ook niet ga overnachten als ik het kan vermijden.

  2. Gas overval

    Ik ken als camperaar en incidentele autoslaper ook de verhalen van het gebruik van narcose gas. Deze verhalen doen de ronde onder vrachtwagenchauffeurs en camperaars. Wie wil weten hoe dat zit moet onderstaande linkjes maar eens doorpluizen. De enigen die er naar mijn idee wel bij varen zijn de verkopers van gas alarmen.Trek je eigen conclusie. Heb je andere bewijzen? Laat het weten.

    http://www.camperverhalen.info/TEKSTEN/anesthesioloog.htm

    http://camperpunt.nl/gas-overvallen/

    http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/127258-co2-verdoving/

    http://www.nkc-advies.nl/campertechniek/veiligheid/index.html

  3. P1260053.JPG.f12a6c02c06ede17c7afda120f74bbba.jpg

    Bovenste rij van links naar rechts 1 t/m 5, onderste rij van links naar rechts 6 t/m 10.

     

    1. Kompas Recta DP2, € 35

    De Recta navigatieklassieker, DP2 is het basismodel.

    - Spiegel voor nauwkeurige hoekbepaling, roos en doel in één blikveld

    - Sterke beschermende box

    - Fluorescerende markeringen op wijzer en schaal

    - Maataanduiding in cm op de beschermende box.

    - Omrekentabel op de binnenzijde van de spiegel (graden naar hellinghoek)

    Een kompas brengt je nergens. Het is slechts een hulpmiddel om ergens te komen dat je eerst moet leren gebruiken. Een kompas komt pas echt tot zijn recht bij gebruik met goede kaarten. Ga voor een goede instructie naar: http://www.recta.ch/en/how-to-use

    Te koop bij o.a:

    http://www.bergsportwinkel.nl/kompas-dp2-recta.html?gclid=CM6Xi-HAmbwCFchV3godGiEAmw

     

    2. Vastmes van Mora € 12,95

    Mora companion MG. Kwaliteit uit Zweden. Het vaste mes met naar mijn idee de beste prijs kwaliteit verhouding. Makkelijk zelf te slijpen Scandi snede. Zoveel kwaliteit voor zo’n klein prijsje……..koop er gewoon twee! Te koop bij o.a:

    http://prepshop.nl/mora-companion-mg

     

    3. Multitool € 50

    Ik heb de Leatherman pulse. Deze is uit productie. De Wingman lijkt er veel op, niet te groot, niet te klein, niet te veel, niet te weinig tools maar precies goed. Te koop bij o.a:

    http://www.leatherman-multitools.nl/index.php/multitools/wingman-1123/wingman.html

     

    4. Radio € 40

    Zonne-/dynamoradio met licht, werking via slinger of zonnecel, ingebouwde LED-zaklamp, laadfunctie voor mobiele telefoon. Kan ook met USB poort geladen worden. Voor je mobiele telefoon moet je zelf voor een verloopsnoer zorgen. Te koop bij o.a:

    http://www.conrad.nl/ce/nl/product/868804?WT.mc_id=gshop&gclid=COPzw7LEmbwCFUwd3god41gAHg&WT.srch=1

     

    5. Gransfors bruks wildlife hatchet € 85

    Handgemaakte kwaliteit uit zweden. Past in een rugzak. Wordt geleverd met “het bijlen boekje” en lederen beschermhoes. Wie niet vertrouwt is met een bijl kan misschien beter kiezen voor een klapzaag. (goede merken: Bahco, Felco en Silky) De bijl is o.a. te koop bij:

    http://www.bever.nl/graensfors-bruks-bijl-wildlife-hatchet-2831a80001?id_colour=5806

     

     

    6. Waterzuivering First Need XL $ 115

    Dit systeem is ook effectief tegen virussen. Helaas in Nederland niet meer te verkrijgen voor zover ik weet. Niet de goedkoopste en ook niet compact en licht. Maar wel erg goed. Katadyn http://www.katadyn.com/ is wel goed verkrijgbaar in Nederland en maakt ook uitstekende waterfilters. De First Need XL is o.a. te koop bij:

    http://www.amazon.com/General-Ecology-First-Water-Purifier/dp/B0009RP8T2

     

    7. Slijpsteen Fallkniven DC4 € 20

    Diamant / keramische slijpsteen. Compact, maar groot genoeg om je mes of bijl in het veld goed scherp te houden. Wordt geleverd met een leren hoesje en een summiere handleiding. Te koop bij o.a:

    http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-fallkniven-diamant-keramische-slijpsteen-dc4.htm

     

     

    8. Hoofdlamp Black Diamond Gizmo € 21

    Hoofdlamp met dimfunctie, spatwaterdicht. Geen rommel, niet te duur. Te koop bij o.a:

    http://www.outdoorxl.nl

     

    9. Vuurmakers, Bic aansteker(s) en firesteel (met schraapijzer) totaal ca. € 18

    Zorg voor meerdere vuurmakers. Met een aantal Bic aanstekers, verkrijgbaar op ieder straathoek en een firesteel moet je wel een vuurtje aan de gang krijgen. Iedere serieuze outdoorzaak heeft een firesteel. Neem de grootste! Voor € 15 heb je een prima exemplaar.

     

    10. Naaihulp Speedy Stitcher € 17

    Robuust simpel apparaat om zware materialen zoals rugzakken of schoenen te naaien met een lockstitch. Wordt geleverd inclusief 2 naalden, waaronder een kromme (geen grapje). Inclusief een spoeltje garen. Als optie leverbaar: Reservenaalden en losse spoel. Verder horen bij je reparatie setje: Tie-wraps, bloemistendraad, paracord en Duct Tape. De Speedy Stitcher is te koop bij o.a:

    http://www.esails.nl/speedy-stitcher.html

     

    Opmerkingen:

    Ik heb bovenstaande zaken al veel langer in mijn bezit. Ik heb zelf bij geen van de genoemde (internet)winkels mijn materialen gekocht. Deze (internet)winkels heb ik bij de artikelen gezocht. Mijn voorkeur gaat uit naar de locale outdoorzaak al is die soms wat duurder.

    Ik heb tools letterlijk genomen anders had ik een paar zaken vervangen door alternatieve verwarmings- en verlichtingsapparatuur, EHBO set, persoonlijke hygiëne en shelter (Tarp).

    • Leuk 1
  4. @Raycoupe Ik heb twee Feuerhand olielantaarns met inderdaad een vlakke 12 mm lont en tig liter zuivere petroleum. Ik speelde al met de gedachte deze ook te gaan testen op "verwarmingscapaciteit". Ik plaats de olielamp dan wel op de grond en niet op het dashboard. Ik verwacht dat de circulatie van warmte minder is dan bij plaatsing op het dashboard. We zullen zien. Wordt vervolgt!

  5. @AWOL Terechte opmerking over de afstand tot het raam! Eerder in dit draadje schreef ik dit::

    "Waxinelichten met (glazen)houders houden de auto “op temperatuur”, wel ventileren! En let op de afstand tot het voorraam!"

    Op temperatuur stond daar tussen aanhalingstekens. Uit de test blijkt dat die aanhalingstekens terecht waren.

  6. Waxinelicht proef

    Kan je een personenauto verwarmen met waxinelichten? Deze vraag roept op dit forum nogal heftige reacties op. Je bent blijkbaar voor of tegen het idee van waxinelicht verwarming. Een mening gebaseerd op meetgegevens heb ik niet kunnen vinden. Wel zijn er enkele berekeningen te vinden die zijn gebaseerd op aannames (hoeveel joule geeft een brandend waxinelichtje af?). Ik heb daarom een klein proefje opgezet. Ik heb gekozen voor een meting zonder personen in de auto om zo het werkelijke effect van waxinelichten te meten. Ik heb een VW T5 voor de proef gebruikt omdat ik die nu eenmaal heb. Het gaat om de camperversie. De isolatie is voor zover ik weet beter uitgevoerd dan bij de gemiddelde personenauto. Daar staat tegenover dat de inhoud ook aanmerkelijk groter is dan van de gemiddelde personenauto.

     

    De werkwijze: Ik heb een thermometer geplaatst op de achterbank zodat deze afleesbaar is door het zijraam. Verder heb ik een CO melder in de bus geplaatst. Daarna heb ik drie waxinelichten (Bolsius 8 uurs) in de auto op het dashboard geplaatst en aangestoken. Het zijraam aan de luwte zijde heb ik minimaal geopend voor ventilatie. De buitenthermometer heb ik naast de auto opgehangen op ca. 1.5 meter hoogte. Daarna heb ik ieder halfuur de binnen- en buitentemperatuur en meteo gegevens genoteerd. Bij de start van de proef was de binnentemperatuur gelijk aan de buitentemperatuur (3°C). De gebruikte thermometers zijn identieke “huis-tuin-en-keuken” thermometers. De wind gegevens komen van weerplaza.

     

    De meetgegevens:

     

    Knipsel.JPG.f53870701d2b509b6098a66034fbeca0.jpg

     

    Conclusie: Bij een verschil van 7 graden met de buitentemperatuur ontstaat een evenwicht. Dit betekent dus dat je een binnentemperatuur kunt realiseren die 7 graden boven de buitentemperatuur ligt in vergelijkbare omstandigheden. Je beste kans ligt daarom in het voorkomen of vertragen van afkoelen van je auto. Opwarmen met waxinelichten duurt (te) lang. Kortom wacht niet bij een calamiteit maar steek de waxinelichten direct aan als de binnentemperatuur nog behaaglijk is. Je kunt zo de daling van de binnentemperatuur vertragen en je weet dat je (in mijn situatie) 7 graden winst hebt. Uitblazen kan altijd nog.

     

    De variabelen: iedere auto zal anders geïsoleerd zijn, ook de afmetingen verschillen. De ene auto zal daarom sneller afkoelen dan een andere. Zelfs waxinelichten verschillen onderling. Als externe factor zal vooral de wind van invloed zijn op de afkoeling van je auto. Ventileren zul je ook moeten als je geen waxinelichten brandt. Het vocht dat je lichaam afgeeft onder andere via je adem condenseert in een koude auto en maakt alles klam en zeer onbehaaglijk. Ventileren kan dat (deels) voorkomen. Je kunt natuurlijk ook meer waxinelichten aansteken. Ze kosten haast niks, zijn eindeloos te bewaren, leveren bij opslag geen gevaar op en ze stinken niet. Verder kunt je de isolatie van je auto ook nog verbeteren door (CV) radiatorfolie aan te brengen voor je ramen met tape, zuignappen of klittenband net zoals je anti ijs/ sneeuw folie aanbrengt. Deze isolatie zul je wel van te voren op maat moeten maken. En voor je nu zegt mijn lichaam produceert meer warmte dan een waxinelichtje. Dat zal best, maar houd die warmte voor je zelf doormiddel van een slaapzak of iets dergelijks. Voor mij geldt: het warme licht van kaarsen of waxinelichten geeft mij een prettig gevoel en dat kan ik in een crisis situatie best gebruiken. En die paar graden zijn mooi meegenomen.

    • Leuk 6
  7. Het was code rood en deze keer kwam het uit. Of het KNMI heeft de plank volledig misgeslagen. Hoe dan ook, daar sta je dan met duizenden anderen op de A-zoveel. Je kan niet voor of achteruit. Buiten is het 12 graden onder nul en het sneeuwt bij windkracht zeven. Het is een complete whiteout.

    Wat heb je extra nodig naast de gangbare zaken om de komende vierentwintig uur goed door te komen? Ik kom tot de volgende lijst:

     

    • Deken / slaapzak per persoon;

    • Waxinelichten met (glazen)houders houden de auto “op temperatuur”, wel ventileren! En let op de afstand tot het voorraam!;

    • Boek;

    • Hoofdlamp met reserve batterijen;

    • Muts & sjaal, handschoenen;

    • Radio op batterijen;

    • Telefoon (opgeladen!);

    • Drinkwater;

    • WC papier;

    • Zijwindschermen, wind deflectors, raamspoilers of zijwindspoilers (hiermee kun je ventileren zonder dat je sneeuw je auto krijgt);

    • (sneeuw)schep.

     

    En voor de extra luxe:

    • Kooktoestel bijvoorkeur spiritus (Trangia) met pannetje (en deksel tegen overmatige waterdamp en verkorten opwarm / kook tijd) bij gebruik ventileren!;

    • (Stalen) mok;

    • Lepel;

    • Noodvoorraadje houdbaar eten;

    • Instantkoffie, thee, pakje soep, eventueel suiker en poedermelk.

     

    Let op:

    Bij kou is je accu snel uitgeput. Dus geen licht, muziek e.d. ten koste van je auto accu. Je motor 24 uur laten draaien is geen optie. Bovendien loop je het risico dat door de sneeuw de verbrandingsgassen onder je auto blijven hangen en het interieur binnen dringen.

    Wie heeft aanvullingen of tips?

  8. Reinigingstip voor containers, petflessen, of wat dan ook.

    Los een reinigingstablet voor gebitsprotheses (de goedkoopste is goed genoeg) volledig op in een kop warmwater. Eénmaal opgelost kun je aanvullen met koud water tot ca. 10 liter. Doe deze oplossing in de te reinigen container(s), schudden, wachten, schudden, dag wachten (container eventueel op de kop), afgieten. Je container is weer schoon en fris. Ik gebruik deze methode al jaren om het waterreservoir van de camper schoon en fris te houden. Werkt perfect!

  9. @Davena Inderdaad, een rivier die een dijk doorbraak veroorzaakt is een heel ander scenario dan een falende zeewering. Hoe ver woon je er vanaf, hoogte tov NAP, meteo al deze factoren bepalen je mogelijkheden en onmogelijkheden. Ik heb een fietsendrager met twee oerdegelijke Hollandse dikke banden fietsen achterop (twee personen). Deze fietsen zijn ook zonder aandrijflijn nog goed te gebruiken als buitenmodel kruiwagen. (zie transport toepassing van fietsen in Azië). Fietskar (flatbed) is in aanbouw.

  10. @Davena Ik heb kennissen geholpen bij hun evacuatie uit de Bommelerwaard. Ik herinner me de chaos met alles wat je maar achter een auto kon hangen. Zwaar overladen kadetjes met bankstellen op het dak. Diagonaal in de straat geparkeerde auto's met aanhangers. Alles wat reed was op de weg. We hebben drie uur in de file gestaan voor we er in konden met onze gehuurde vrachtauto. Toen heb ik me al afgevraagd of fietsen geen betere optie was. (Ik prep sinds de winter '78-'79, het woord preppen is van veel latere datum, toen was dat nog gewoon gezond verstand ;)) Gezien de diepte van de polder was daar blijven geen optie. Bovendien werd er verplicht ontruimt en was de sterke arm aanwezig om plundering te voorkomen.

    De Bommelerwaard is geen Rampstad (meer dan een tienvoud aan inwoners) en het ging daar om extreem hoge waterstand van de rivieren die van te voren voorspeld kon worden. En er was ruim de tijd en er werd in fasen ontruimt. Gelukkig ging het goed!

    Lees de stukken en interviews met Bas Koolen over verticaal evacueren (Google) en je snapt in combinatie met bovenstaande waarom ik blijven in mijn situatie als een serieuze optie zie.

    Het andere draadje behandeld mi een ander probleem. Dank voor je tip!

  11. Als ik naar deze en andere kaarten kijk. Is het dan niet verstandiger om richting de duinen te gaan bij overstromingen. Lijkt me een stuk rustiger en zelfs haalbaar met de fiets. Vandaar uit verder richting veiligere oorden in de stilte na de storm.

     

    WR

     

    De duinen of de Utrechtse heuvelrug in afstand voor mij om het even. Alleen de duinen gaan eilanden vormen die snel afkalven. Dus voor mij, als het fietsen wordt de Utrechtse heuvelrug. Als dit scenario plaats vindt is dat vrijwel zeker bij een stevige zw-nw storm, heb ik lekker de wind in de rug.:rolleyes:

    • Leuk 1
  12. De meeste reacties zijn op dit forum zijn: de overheid is onbetrouwbaar dus ik vlucht. Mijn betoog is: onze veiligheid is niet zo groot als de overheid ons wil doen geloven. Ik geloof dus ook dat er een kans(je) is dat ik die Ergst Denkbare Overstroming (EDO) mee maak.

    Waar het om gaat is dat het evacueren van de hele Rampstad bij een EDO een illusie is. Natuurlijk vlucht je als het kan. Ik stel dat de vlucht voor velen in de Rampstad de dood kan betekenen. Als dat van toepassing is en je hebt de mogelijkheid om je terug te trekken op een veilige hogere verdieping dan kun je daar de tijd uitzingen. Hulp komt altijd, alleen het kan wel even duren. Je voorraden en middelen moeten daar natuurlijk wel geschikt voor zijn. En het wordt geen pretje, dat is duidelijk.

    In het rampscenario “EDO en alles op zwart” is het gedaan met Nederland zoals wij het kennen en blijft het water staan en hebben we een tweede Atlantis.

    Dan heb ik nog een robuuste wildwater kano met 400 kg laadvermogen (en de ervaring om daar mee om te gaan) om tijdens rustig weer mijn biezen te pakken. Deze ligt klaar en kan ik zo door het zolderraam naar buiten schuiven. Ik heb het dan wel overleeft! Kortom: weeg af en regel zaken zoals jouw situatie vraagt.

    De kans op een alles verwoestende vloedgolf is zeer klein. De kans op overleven ook.

    En laten we wel wezen preppen is een hobby (of afwijking zo je wilt) van realisten die hopelijk nooit in de praktijk toegepast hoeft te worden..

  13. @Highway Dat Woudagemaal is prachtig! Heeft een capaciteit om U tegen te zeggen. De achilleshiel van het Wouda gemaal is de energie voorziening. De ketels worden gestookt op gas. Als elektriciteit grootschalig uitvalt valt ook de gasdruk weg...........Geen gas, geen hitte, geen stoom.

    Ik zeg dit niet om je verhaal onderuit te halen. Het toont alleen maar aan dat wij in laag Nederland altijd afhankelijk zijn van technische middelen. Vooral de laatste jaren worden veel back-up systemen weg bezuinigd. Daardoor neemt de kwetsbaarheid toe. Gelukkig zijn de meeste bezoekers van dit forum zich daarvan bewust.

     

    Voor de liefhebber:

    http://www.woudagemaal.nl/

    abonneer je meteen op de nieuwsbrief dan krijg je een seintje wanneer het in werking wordt gezet. Een aanrader!

×
×
  • Nieuwe aanmaken...