Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 07/05/15 in alle zones

  1. Sinds we zonnepanelen op het dak hebben liggen, ben ik meer en meer geïnteresseerd geraakt in wat je nog meer met de zon kan doen. Al zoekende kwam ik allerlei varianten tegen van solar cookers en voedseldrogers. In m'n voorsteldraadje had ik beloofd wat foto's te maken, dus bij dezen. Vandaag was wel de perfecte dag om met zonne-energie te klooien Voor m'n projecten kies ik het liefst voor low-tech oplossingen: eenvoudig en goedkoop te maken en zo min mogelijk onderhoud. Koken en houtskool maken met zonne-energie Als eerste probeersel om te koken op zonne-energie heb ik gekozen voor een schotelantenne. Het idee heb ik hier opgedaan: http://solarkoken.blogspot.nl/. Via Marktplaats heb ik voor een fles wijn een schotelantenne gescoord. Als basis heb ik het onderstel van een bureaustoel gebruikt waarvan de gasveer kapot is. Het kunnen rijden en draaien is handig bij het afstellen. Dit moet ongeveer elk kwartier (afhankelijk van het oppervlak van het te verhitten object). Verder heb ik een balk gebruikt die mijn achterbuurvrouw wel wilde opofferen voor het experiment, een rekje van een barbecue, haken waarmee ik voorheen mijn fiets ophing in de schuur en een stuk touw. De enige investering was een flesje wijn van € 5,95 en 2 liter benzine. Bij elkaar nog geen € 10,-. Edit: de schotel heb ik beplakt met aluminiumtape om er een spiegel van te maken. Dit had ik nog over van het isoleren van ons dak. (Eerst goed schoonmaken en ontvetten.) De opstelling: Bij de eerste tests hebben we water gekookt tijdens de zonnige periode in april. Een halve liter water aan de kook brengen duurde toen ruim drie kwartier. Veel te lang voor twee kopjes thee en ik moest de schotel ook drie keer bijstellen. De grote fout was om een glimmende pan te nemen (de goedkoopste uit de kast). Die reflecteerde het geconcentreerde zonlicht. Op naar de kringloopwinkel om een zwarte pan te zoeken. Voor 3 euro een zwarte pan gevonden met glazen deksel (handig om te zien wat er gebeurt zonder warmte te laten ontsnappen). Nu kostte het koken van een halve liter water nog geen 10 minuten, zonder bijstellen. Inmiddels had ik me verder verdiept in de mogelijkheden van deze opstelling. Ik stuitte op het maken van houtskool, dus dat wilde ik wel proberen. Bij het failliete tuincentrum nabij heb ik voor 7 euro een simpel ketelmodel barbecue gekocht. Vandaag heb ik er een paar stukken berkenhout in gestopt. Na een half uur was dit het resultaat: Na twee uur was het voorste stuk hout vrijwel volledig verkoold (en de andere stukken ook grotendeels). Daar hebben we later de barbecue mee gestookt. Wat ik nog wil verbeteren: - Het touw wordt vervangen door nog een set haken. Ik heb het touw al eens per ongeluk laten doorbranden, waarna de barbecue op de grond viel. - Het barbecue-rekje wordt vervangen door een stuk gaas dat ook voor schuttingen gebruikt wordt. Dat ga ik vierkant maken zodat het stabieler is dan nu. Ook wordt het groter, zodat ik pannen en/of barbecue er zonder hinder van de kabels in en uit kan nemen. - De hoogte van de pan boven de schotel nog beter afstellen om nog meer energie in het te verhitten object te krijgen. Ik weet nog niet of het brandpunt in de pan moet liggen (iets minder verwarming van een groter oppervlak) of precies op de pan (puntverwarming) Voedseldroger Toen ik dit project begon, las ik al op het forum en raakte geïnteresseerd in het zelf conserveren van voedsel. De achterbuurvrouw weckt al enige tijd en droogt kruiden in de magnetron. Ik wilde op zonne-energie drogen en koos voor dit relatief simpele ontwerp: Zie http://www.solarfooddryer.com/Info/Z-Flow_Concept.htm Investeringen: - Glasplaat op maat: € 17,50 - Plaat multiplex 600 x 1200 x 9 mm: € 12,00 - Barbecue-thermometer: € 4,95 - Twee meubelscharnieren: € 2,00 - Slotje: € 2,00 - Isolatieband (6 m): € 3,95 - Aluminium profiel om de ruit vast te zetten: € 5,00 - Spuitbus mat zwart: € 8,95 Reeds aanwezig: - IKEA pootjes van plm. 10 cm hoog ( - Een paar vuren latten voor het geraamte - Horrengaas om ongedierte buiten te houden. - Aluminium plaat (gekregen) Dit was het resultaat vanochtend om 11:15 uur: Dit was rond 12:00 uur: Morgen ga ik op het rooster van de oven wat appels omtoveren in appelchips. Dit was een eerste versie, waar ik nog niet tevreden over ben. Het zal z'n werk wel doen, maar 9 mm triplex is te dun. De lagen laten los van elkaar en de kortste schroefjes steken er zichtbaar doorheen, met potentiële kans op verwonding. De volgende versie maak ik van onbehandelde rabatdelen (mes-groef) van 18 mm dik. Latten voor het geraamte zijn dan ook niet meer nodig, maar alleen om de droogramen op te leggen en voor montage van de collectorplaat.
    4 punten
  2. Gisteren kwam mijn vader op bezoek. Terwijl hij nieuwsgierig naar mijn groententuintje wandelde kreeg ik nog een sneer. Ik ken niets van tuinieren. Dat beaamde ik volmondig. Mijn 3 jaar ervaring kan zeker niet op tegen zijn 40-jarige ervaring zei ik. Toen hij in mijn tuintje stond was het plots oorverdovend stil. Alles staat er ongelooflijk goed bij. De opbrengst is gewoon twee keer groter dan vorig jaar omdat ik een paar dingen toch behoorlijk deed. In vergelijking met zijn grote groententuin is het rendement van mijn beperkte tuin heel hoog. En het werk veel beperkter. De dingen die ik anders doe dan mijn vader en zijn middeleeuwse methodes : - bodem : verrijkt met potgrond. Ik koop zakken van 40l als ik een koopje kan doen. Ik gaf dit jaar 20€ uit aan potgrond. De winkel waar ik ze kocht wilde van zijn voorraad af tegen een klein prijsje. Ik kocht de resterende 10 zakken van 40l tegen 2€/st. Die verdeelde ik evenredig over al mijn tuintjes. Verse voeding voor al mijn plantjes. - bemesting : de houtas van pure eik die ik deze winter in mijn tuintje gooide (en ook wel spaarde in emmers) blijkt een schot in de roos. De houtas harkte ik in de onderliggende aarde (voor de potgrond er bovenop kwam) . De houtas bevat veel kalium én is een restproduct van mijn woningverwarming. Ik verstookte ongeveer 7.5m3 eik en haalde daarvan naar schatting 20 l houtas. Ik wil in de toekomst 50 à 100 g in de bodem vermengen. Ik zoek nog even uit welke planten houden van kalium. In de toekomst wil ik -als er niet genoeg houtas zou zijn- patentkali gebruiken. Dit kost ongeveer 1€/kg en is -als je uitkijkt- een natuurproduct. Hiervoor voorzie ik 50g/m2 gedroogde koeienmest : 1 zak van 25 kg à 15€. Ik verdeel de mest over de tuintjes. De bonen krijgen niets. De radijzen in de toekomst ook minder (te veel groen, te weinig radijs). Ik hou het op ongeveer 250g koemest per m2 over het hele seizoen. De pompoenen, komkommers, courgettes krijgen een extra portie. Vloeibare meststof : Als ik zie dat sommige planten het wat minder doen krijgen ze een portie vloeibare meststof, gewoon van de action. De samenstelling voor kamerplanten en groenten is niet erg verschillend. Door het toevoegen van kalium wil ik de verschillen corrigeren. De meststof is vrij goedkoop (1€/l). Ik kocht vorig jaar een 20-tal literflessen en gebruikte er tot nog toe ongeveer 2. Compost : Dit jaar heb ik mijn compostvat nog niet ingewerkt in de grond. Dat geeft niet. Dat doe ik deze winter wel. Dat zal goed uitkomen met de verdere uitbreiding van mijn tuintje. Door het optimaliseren van de oppervlakte wil ik graag 7 à 10 m2 extra groententuin. Door deze aanpassing (met het permacultuursysteem!) krijg ik een langer kweekseizoen, meer groenten voor de vriezer, een grotere onafhankelijkheid tov de handel. De 20m2 die ik nu heb voorzien in groenten voor het hele gezin van pakweg eind april tot eind september. Tijdens de winter zijn er : boerenkool (leren kennen op het forum), winterpostein, aardpeer, veldsla en winterbloemkolen en nog een paar andere kolen. water : Elke dag besproei ik het tuintje met (meestal) regenwater. Ruim 100l per dag. Zodra de boorput er is zal er nooit meer stadswater voor gebruikt worden. warmte : Ik ben op zoek naar extra polycarbonaatpanelen. Door de aanpassing van de kweekbakjes wil ik de temperatuur in de kweekbakken verhogen en zo het kweekseizoen vervroegen en verlaten. Ik schat dat er nog 20% meeropbrengst mogelijk is. De PC-panelen zijn te duur om nieuw aan te kopen. Ik wil ze tweedehands vinden uit de afbraak van een afdak of veranda. Momenteel haal ik uit de beperkte oppervlakte van het tuintje ongeveer 3à4 oogsten per plantvak. Een beetje afhankelijk van de groenten/fruit die ik verbouw.
    2 punten
  3. Een poosje geleden was ik weer eens op "jacht". Natuurlijk mogen we niet echt jagen, trappen, snaren, vergiftigen of welke andere manier van het ontnemen van de bewegingsvrijheid van de door ons zo geliefde binnenlands fauna. Dat neemt niet weg dat ik een duif die door auto van het voorruit, cq windscherm is afgeketst niet in mijn oven kan stoppen, moet er natuurlijk wel echt dood zijn want als dat beestje nog ligt te flapperen gaart hij nooit mooi. Enfin, ik op pad. Nou vind ik de meeste bruikbare roadkill slachtoffers langs de 60 km tot max. 80 kilometer wegen. Daarboven is er vaak dermate veel trauma letsel waardoor het een hele puzzel kan worden voordat je daarvan een hap in je maag hebt. Deze keer had ik geluk, een echte stadsduif (https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadsduif) lag langs de kant van de weg. Hmmm eens even kijken, lijk lijkt me intact, heldere ogen en geen rare lucht en een beetje rigor mortis. Lijkt me een ideale kandidaat. Helaas een beetje onscherpe foto maar iedereen weet wel hoe een duif eruit ziet, denk ik. Er zijn meerdere manieren om deze verenvriendjes van hun veertjes te ontdoen maar ik had ervoor gekozen om hem/haar (geen idee hoe je het verschil kan zien) gewoon te plukken en daarna van de ingewanden te ontdoen. Een duif was eigenlijk ook nieuw voor mij maar eigenlijk kan je alle vogels op de zelfde manier van veren ontdoen. Ik koos voor deze. Ik kijk altijd naar de ingewanden om te zien hoe gezond en misschien wel om te zien hoe het dier is gestorven. Bij deze duif vond ik eigenlijk heel weinig schade aan boten en ingewanden. Totdat ik de lever vond en deze was in tweeën gescheurd. Volgens mij kunnen alle levende wezen die een lever hebben er niet zo goed tegen als deze in tweeen is, ik ben natuurlijk geen arts maar het leek mij een plausibele verklaring. Mijn idee was om dit recept te gebruiken http://www.poelier.nl/recepten/recepten-duif/gevulde-duif-oven.html. Ik had niet alles in huis dus ik heb uiteindelijk alleen spek, ui, nootmuskaat en Worcestershiresauce gebuikt. In de tijd dat de duif in de oven stond heb ik wat organen gebakken. Natuurlijk de lever, want daar hoor je altijd zoveel over, Bear Grills en de andere "experts" zijn er dol op. Mijn mening...... goed doorbakken is het wel oké. Maar mijn voorkeur gaat uit naar het hart. Een echt heerlijk stukje mals vlees. Nou goed, na lang genoeg te hebben gewacht kwam de duif uit de oven. Eigenlijk rook het echt lekker en zeker met de wild smaak van de duif is dit een hele lekker recept. Toch zijn er wel wat dingen die ik anders zou doen de volgende keer. Wat je eigenlijk alleen eet zijn namelijk de borstfilet van de duif. Gordon Ramsay laat zien hoe en wat. Wat mij opviel is dat hij een paar de zelfde ingrediënten gebruikte. Wie weet, eet smakelijk.
    1 punt
  4. Zeg dat nu niet te hard. Het enige waar de meesten het allemanseindje nog van kennen, is aan de bel in de kroeg. Als er maar 1 prepper is die hem gebruikt waar het vroeger voor gebruikt werd, krijgen we mooi geen rondje meer.
    1 punt
  5. http://www.wellant.nl/upload/wellant-vmbo/onze-scholen/Wellantcollege-boskoop/Documenten%20opendagen%20november%202010/Activitiet%20VLO%20Schone%20billen.pdf Een allemanseindje (link boven) zou kunnen werken, maar dan heb je natuurlijk wel een hele hoop water nodig om het ding weer mee schoon te maken. (Hoop dat de link werkt, heb geen idee hoe ik het anders via tapatalk zou moeten fixen.)
    1 punt
  6. Vandaag kelderdag. Ons verslag van de prep-oefening op zondag 16-12-12. Kunnen we een dag zonder elektriciteit? We leven al zo ongeveer vooroorlogs (nog houtkachels etc), maar toch zijn er veel dingen op elektra. Geen pc's gebruiken bijv. Dit verslag eerst schrijven op een kladblokje. Handschrift is nauwelijks te lezen want ik schrijf nooit meer. 9.00u Pas opgestaan. (verslapen) Het GEK (groot experiment kelder) gaat beginnen. Een dag zonder stroom, maar dan ook nog in onze schuilplaats. Zo veel mogelijk in deze “onderwereld” leven gedurende slechts een etmaal alleen om te zien: wat hebben we vergeten, niet aan gedacht of niet goed loopt. Vandaag zal het leren. Grootste zorgen: Kou en koolstofmono-oxidevergiftiging. Voorzorg 3 truien aan. Hoofdschakelaar uit. Overal in huis begint het te piepen. UPSsen uitzetten. Honden uitlaten gaat gewoon door uiteraard net als het verzorgen van de paarden etc. Het is licht genoeg dit goed te kunnen doen. Dacht ik. “Failure 1” Ik breek mijn nek over een riek die ergens is blijven staan en ik niet zag in het schemerige donker van de stallen. Het is dus belangrijk om al je gereedschap altijd op een vaste plek terug te zetten. Als er dan ineens geen licht is kun je het vinden en niet erover vallen. Ongemerkt pak ik toch water. Dat zou niet moeten kunnen dus dat is niet afgesloten. Nog even gedaan. De luiken van het huis snel open om licht binnen te hebben, dat is tegenstrijdig want het betekent warmteverlies. Zoals iedere dag wordt er een houtkachel aangemaakt, water opgezet voor koffie en eieren. Het water komt nog uit de kraan door de buffer in het expansievat 10L. Ondertussen klikken we in automatische gebaren overal schakelaars om dat uiteraard niet tot gevolg heeft dat er licht gaat branden. O ja. We ontbijten nog in de bovenwereld eer we afdalen naar de krochten van onze onderwereld, en ineens moeten we bij het sinaasappels uitpersen zelf de hand bewegen. Tjonge. En over dat gereedschap terugleggen op een vaste plek? Je leesbril zoeken met een zaklamp is echt niet handig. Gisteren in voorbereiding op deze dag ontdekten we dat het EMP Alu-isolatie bewoond was geraakt door muizen. (Muisvriendelijke)muizenval geplaatst met chocolaatje erin. Muis gevangen en op een wandeling 2 km ver weggebracht. Die zien we nooit meer terug. We ontbijten romantisch bij een olielamp en een kaars. Het sombere weer is qua lichtopbrengst een nadeel. We halen de grote ventilator uit de kelder die daar heeft gestaan om de boel te ventileren nadat we gisteren een behoorlijke lekkage hebben moeten oplossen. Er wordt nog een was opgehangen voor de houtkachel voordat we nu echt afdalen. 10.15u “Failure 2” Honden blijken niet mee te kunnen in de kelder. We hadden er niet over nagedacht dat de nieuwste hond niet wil traplopen en al zeker niet naar beneden wil van een trap af. Dat wordt dus oefenen, maar niet vandaag. 9 graden. Dat is 2 graden kouder dan we dachten, maar we gaan toch eerst zonder verwarming het proberen te trekken. Kijken of de verlichting en onze eigen lichamen de ruimte van 6m2 warm kunnen krijgen. (We hebben de ruimte met betimmering verkleind de afgelopen dagen.) De olielamp en kaars die de bovenwereld verlichtten gaan mee naar beneden. Kijken hoe lang de olielamp/stormlantaarn kan branden op zijn petroleum. Nog even terug naar boven om brood te maken. Ons 3e “DutchOven” brood. Na alle verbeteringen van afgelopen week gaat het nu steeds beter en er wordt zelfs met de hand gekneed. Om kwart voor een zal het gerezen zijn. 10.30u Naast de olielamp en de kaars doen we de LEDlooplamp aan die op een autoaccu werkt. Omdat de autoaccu ook de batterij van de looplamp bijlaadt zou hij 1000 uur moeten kunnen branden, warmte geeft ie niet. De batterij ga ik er nog uitslopen die is toch al aan zijn einde en dan kan hij oneindig veel langer branden op 1 opgeladen auto-accu. Wat ga je een hele dag doen zonder stroom? (en vooral zonder pc. Natuurlijk werken ze heel lang op hun accu's, maar dat wilden we niet) BOB's in- en uitpakken! Net Sinterklaas. 11.00u De temperatuur loopt op tot 12 graden. Dat is hoopvol al na een drie kwartier, maar we zien nog steeds onze eigen adem. De kleinste BOB heringepakt en een kilo walnoten gekraakt. Koffietijd. Voor het eerst chicoreikoffie gemaakt. Best goed te drinken. Een eerste toiletstop. We hebben de chemische toilet in de kelder gezet, maar we kunnen ons wel voorstellen hoe het is hier de grote boodschap te moeten doen, dus die doen we in de bovenwereld. Waarbij van buiten uit het regenvat emmers water gehaald worden om door te spoelen. We hebben nog wel een ouderwetse doortrek-wc, maar die heeft ook maar 1 vulling, de rest wordt er elektrisch naar toe gepompt maar vandaag uiteraard niet. 11.30u Druppels hangen aan neuzen en ademhaling veroorzaakt nog steeds damp. Kou gaan we te lijf door extra sokken en lange onderbroeken onder de normale kleding te gaan aantrekken. Een hele grote verbetering. 12.00u De telefoon bovengronds gaat piepen omdat zijn batterijen op gaan. Lekker laten doorpiepen. We nemen een zoethoutkauwstaafje om de bloeddruk op te hogen en het warmer te krijgen. Het is zo koud dat het stokje dampt en we er in de lucht mee kunnen schrijven. Soort Harry Potter-achtig. Actief bezig blijven valt niet mee in een kleine ruimte maar ooit moet er een pedal-power-fiets gemaakt worden. Blijf je warm, in conditie en genereer je energie. Ondertussen de grote BOB ook heringepakt, vooral naar eerste nodig het laatste inpakken. 12.45u Ondertussen zijn de aantekeningen in potlood omdat het papier klam wordt en de pen het maar matig blijft doen. Brood is gerezen en bakken we bovengronds in onze opstelling op de houtkachel als Dutch Oven. 13.00u Lunchen in de kelder met brood en warme chocolademelk. De gaskookplaat werkt in ieder geval fijn. De temperatuur is nu 13-14 graden. “Failure 3” Het gat dat we voor ventilatie hadden opengelaten, tocht als een gek en we gaan het dichtmaken door wat platen triplex ervoor te schuiven. “Failure 4” We realiseren ons dat de automatische drinkbakken voor diverse dieren overal het nu ook niet doen. Dus emmers water gedistribueerd die totaal geen aftrek vinden want het stortgiet dus niemand heeft dorst. Door de kou maakt één helft van Blik(voer) op oneindig, oneindig veel gebruik van het chemische toiletje. Een keer per uur minimaal. De zelfgemaakte kaars (groenteblik, dik lont, oud kaarsvet) doet het super na wat eerste aarzeling. Het brood in de bovenwereld is het beste wat we tot nu toe gemaakt hebben. Al doende... Lezen bij olielamplicht valt nog niet mee. Goed dat de LEDlooplamp zo fel brandt, anders hadden we toch per persoon meerdere olielampen nodig gehad om te kunnen lezen. 15.30u Retour van een wandeling met de honden en tijd om de koude in de kelder te gaan bestrijden met de opzetcilinders op het gaskookplaatje. Omdat het gaskookplaatje aan de zijkant van de ruimte staat, voelen we niets van het “kacheltje” en verplaatsen in een grote operatie het kookgedeelte meer naar het midden van de kelder zodat het kacheltje meer warmte kan geven. 16.00u Weer oploschocolademelk en nog een tochtgat met zakken geïsoleerd. De temperatuur rondom het “kacheltje” loopt nu zelfs op tot 17 graden. Maar dat is maar heel plaatselijk. En natuurlijk stijgt alle warmte naar boven ook al is de ruimte maar 1.85 hoog, als je staat is het nog het warmst. Van koolmonoxide kennelijk geen sprake want het meldertje dat op halve meter hoog hangt, houdt zijn kop. 17.00u We houden het klokje (op batterijtjes) sterk in de gaten want alle dieren moeten we nog doen als het nog licht is buiten. Dezer dagen is dat normaal gesproken in het donker richting 18u. In de kelder zitten geen ramen dus geen idee hoe donker of licht het is. De dieren vinden het maar raar dat ze nu al eten krijgen, maar tegen eten hebben ze nooit bezwaar. 17.30u We vinden dat we wel een hartverwarmertje verdiend hebben en we zouden in zo'n kelder maar zo alcoholist kunnen worden. Het helpt iets in ieder geval. Het probleem is dat je niet beweegt. Normaal ben je bezig, maar dat is in een schuilsituatie niet zo. Toch echt die pedalpower gaan maken. 18.00u Raar vroeg gaan we eten maken. Aardappels, een blik bleekselderij en tofu. Het is wat minder spectaculair gekruid dan normaal, maar in een SHTF zal niemand hierom klagen. 19.00u Ook raar vroeg gaan we de kelder slaapklaar maken. Het kacheltje hebben we ivm met toch dat koolmonoxide al na het koken gelijk uitgedaan en ook lijkt het niet warmer te worden dan 17 graden en we verstoken erg veel gas zo. Dan maar liever onder een dekbed warm blijven. We hebben een stretcher en een matras. De matras is netjes drooggebleven door de grote speciale plastic matrashoezen. Per persoon hebben we een dekbed en een slaapzak, wat maar net genoeg is om het behaaglijk te hebben. 20.00u We lezen met ledkoplampjes verder omdat we geen brandbare dingen meer aan willen hebben. Brandgevaar en koolmonoxide. 20.30u De kleumenste helft van Blikvoer maakt een kruik klaar. Wat megascheelt volgens zeggen. 21.00u Lichten uit en onder zeil. Althans … Mr.Muis die we weggebracht hebben, blijkt uit wraak zijn familie geïnstrueerd te hebben zoveel mogelijk lawaai te maken deze nacht. Een muizenstoorder is besteld maar nog niet geleverd. De honden waren door de ongewoon lange afwezigheid van de bazen ook erg obstinaat en brengen in de nacht nogal wat geklaag ten gehore. Terugkijkend was het een leerzaam, leuk, romantisch, maar vooral koud project. Wel gaat de stormlamp dus langer dan 12 uur mee op een vulling petroleum. We denken wel dat we in een SHTF hier goed kunnen bivakkeren.
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...