Blikvoer kan inderdaad ook botulisme voortbrengen, en dit is ook een van de voornaamste redenen waarom blikvoer wordt teruggeroepen door de producent, maar zoals je zelf al aangeeft gaan de meeste van deze organismen dood op het moment dat je het water verhit. Echter zijn er altijd extremofielen die zelfs in water dat voor langere tijd tot aan het kookpunt wordt gebracht kunnen overleven. Is het waarschijnlijk dat deze vaak voorkomen in het Nederlandse waternet? Niet echt, maar er zijn zeer zeker wel veel andere beestjes, schimmels en bacterien die er wel in voorkomen, dus waarom zou je het risico nemen als 2 druppels chloor per liter ervoor zorgt dat er niets meer in kan leven. En chloor verdampt ook nog eens uit het water, dus je hoeft ook niet bang te zijn om het binnen te krijgen zolang je het maar even (30 minuten) laat rusten nadat je het in een glas of zoiets hebt geschonken.
Een ander belangrijk punt is ook dat het meeste blikvoer dat voor meerdere decennia betrouwbaar kan worden bewaard zoals Emergency Food, of Fuel Your Preparation, of zelfs die oude jaren 60 en 70 blikken van Verkade van tijdens de koude oorlog, vooral droog worden verpakt juist om botulisme en degradatie van de inhoud te voorkomen. Bij de andere blikken zijn er soms uitschieters die ook vele jaren langer meegaan (een blik kip van 1920 springt naar voren in mijn gedachten), maar dit is vaker de uitzondering in plaats van de regel.