Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 11/05/24 in alle zones

  1. Koken en drinkwater (en koffie/thee enzo): 2-3 liter per dag. Meer bij TEOTWAWKI als je de hele dag druk aan 't werk bent in een moestuin, hout aan 't verzamelen bent voor de kachel e.d. en je lekker zweet. Koken en inmaken van voedsel voor komende winter: veel liters per week. Hygiene: Jezelf goed wassen is belangrijk; 2L per dag minimaal (washandje); 1x per week een douche of bad, veel liters. Kleding wassen: Ook belangrijk om ziektes te voorkomen. Veel liters, hoeft niet elke keer met drinkwater maar zo nu en dan is dat toch echt wel prettig. WC spoelen tel ik niet eens mee, dat kan gewoon met "grijs" water, als het riool sowieso nog werkt. Water gaat zo hard, het is zo makkelijk om te onderschatten hoeveel je nodig hebt... om voor meerdere maanden/jaren water op te slaan is (vind ik) echt onrealistisch en onnodig. Logischer om goede filters en spullen om grote filters te maken op te slaan, op termijn ook nuttiger, voorraad gaat op, zonder manier om die aan te vullen is het alleen maar uitstel van het probleem.
    1 punt
  2. Ok, dus je wilt voor 10 jaar water bewaren? Gemiddeld zo'n 10 liter per dag, 3650 dagen kom je op zo'n 36 kuub... Sterkte met de opslag daarvan alvast 🙂 Water zo langdurig bewaren zonder te verversen terwijl er nog geen TEOTWAWKI is, is niet logisch. Water op voorraad willen hebben voor 10+ jaar is in mijn optiek compleet onrealistisch, in die situatie zal je een waterfilter moeten bouwen. De "ingredienten" daarvoor in huis halen is natuurlijk wel een optie.
    1 punt
  3. Blikvoer kan inderdaad ook botulisme voortbrengen, en dit is ook een van de voornaamste redenen waarom blikvoer wordt teruggeroepen door de producent, maar zoals je zelf al aangeeft gaan de meeste van deze organismen dood op het moment dat je het water verhit. Echter zijn er altijd extremofielen die zelfs in water dat voor langere tijd tot aan het kookpunt wordt gebracht kunnen overleven. Is het waarschijnlijk dat deze vaak voorkomen in het Nederlandse waternet? Niet echt, maar er zijn zeer zeker wel veel andere beestjes, schimmels en bacterien die er wel in voorkomen, dus waarom zou je het risico nemen als 2 druppels chloor per liter ervoor zorgt dat er niets meer in kan leven. En chloor verdampt ook nog eens uit het water, dus je hoeft ook niet bang te zijn om het binnen te krijgen zolang je het maar even (30 minuten) laat rusten nadat je het in een glas of zoiets hebt geschonken. Een ander belangrijk punt is ook dat het meeste blikvoer dat voor meerdere decennia betrouwbaar kan worden bewaard zoals Emergency Food, of Fuel Your Preparation, of zelfs die oude jaren 60 en 70 blikken van Verkade van tijdens de koude oorlog, vooral droog worden verpakt juist om botulisme en degradatie van de inhoud te voorkomen. Bij de andere blikken zijn er soms uitschieters die ook vele jaren langer meegaan (een blik kip van 1920 springt naar voren in mijn gedachten), maar dit is vaker de uitzondering in plaats van de regel.
    1 punt
  4. Waarom zou je het 5-10 jaar willen bewaren? Gewoon 1 of 2 keer per jaar compleet verversen en daarna koel en donker opslaan, kleine moeite en het zal iig een stuk lekkerder smaken. Eventueel een goede (geen aliexpres rommel dus) UV-C-lamp er boven hangen (uitgaande van doorzichtige jerrycans) en die zo nu en dan een uurtje aanzetten. UV-C licht maakt de grote meerderheid van bacterieen en andere levende ongein binnen enkele minuten dood. In combinatie met je waterfilter zou dat dan gewoon veilig moeten zijn.
    1 punt
  5. Er zijn veel verschillende organismen die geen enkele hoeveelheid aan licht nodig hebben om te groeien, zoals bijvoorbeeld schimmels of bacterien (zoals botulisme), en die zelfs hun eigen zuurstof kunnen creëren in deze omstandigheden. Verder zal water dat uit de leidingen komt ten alle tijden een bezinksel van opgeloste zouten mee krijgen. Beiden kunnen zowel alleen maar vooral in combinatie gevaar opleveren voor mensen. Vaak zal dit niet direct echt een levensbedreigend probleem zijn op zich, maar het kan wel leiden tot bijvoorbeeld diarree of voedselvergiftiging. Beiden niet iets dat je er bij kan hebben tijdens een SHTF-situatie.
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...